Ko su Bajdenove kandidatkinje za Vrhovni sud?

Izvor: VOA, 28.Jan.2022, 12:06

Ko su Bajdenove kandidatkinje za Vrhovni sud?

Predsednik SAD Džo Bajden najavio je da će nominovati novog sudiju Vrhovnog suda, nakon što je liberalni sudija Stiven Brejer najavio da odlazi u penziju. Predsednik SAD se obavezao da će njegova kandidatkinja biti Afroamerikanka - što bi bilo prvi put u istoriji da žena crnkinja zauzima tako visoku poziciju u sudu. Evo ko su potencijalne kandidatkinje za to mesto. Ketandži Braun Džekson Bajden je prošle godine sudiju Džekson (51) imenovao u Apelacioni sud Distrikta Kolumbija, što je bio korak ka potecijalnoj nominaciji za Vrhovni sud. Džekson je osam godina bila okružni sudija u Vašingtonu, a izabrana je za vreme mandata Baraka Obame 2013. Radila je i kao federalni javni pravobranilac. Džekson ima dobre veze u Vašingtonu, a za njeno imenovanje prošle godine glasalo je i troje republikanaca u Senatu. Rođena je u Majamiju, a studirala je na Harvardu. Leondra Kruger Sudija Kuger (45) bila je članica Vrhovnog suda Kalifornije od 2014, a tu je postavio demokratski guverner Džeri Braun. Stručnjaci navode da je umereno liberalna u građanskim parnicama, a konzervativnija u krivičnim. Cene je i liberali i konzervativci. Pred Vrhovnim sudom je 12 puta bila zastupnica federalne vlade, odnosno predsednika obe stranke. Džej Mišel Čajlds Sudija Čajlds već je dobila podršku uticajnog kongresmena Džima Klajburna, trećeg u vrhu demokrata u Predstavničkom domu Kongresa. Čajld je federalna okružna sudija u Severnoj Karolini, a Bajden je već nominovao da bude sudija Apelacionog suda Distrikta Kolumbija. Ima 55 godina i nominovana je za vreme Baraka Obame 2010. Kendes Džekson Akjumi Dugododišnja zastupnica klijenata sa niskim primanjima, Džekson Akjumi je nominovana da bude sudija Sedmog apelacionog suda SAD u Čikagu. Na tu poziciju je predložio Bajden, a Senat je odobrio njeno imenovanje sa 54 glasa za i 40 protiv. Rodjena je 1979. Deset godina je radila u federalnoj organizaciji za pružanje pravne pomoći onima koji ne mogu da je priušte. Junis Li Sudija Li je takođe radila kao branilac onih koji ne mogu da priušte pravnu pomoć. Rođena je 1970. i Bajden je nominovao za sudiju Drugog apelacionog suda u Njujorku. Nominaciju je prošle godine potvrdio Senat sa 50 glasova za i 47 protiv. Li je 21 godinu radila u Njujorku kao zastupnik osuđenika u žalbenim postupcima. Šerilin Ajfil Poznata zastupnica u slučajevima građanskih prava, 59-godišnja Ajfil vodi fond za pravnu odbranu i obrazovanje Nacionalnog udruženja za unapređenje prava drugih rasa (NAACP).  Sudija Ajfil je ranije u karijeri provela 20 godina kao profesorka na pravnom fakultetu Univerziteta Merilend. Koja god od kandidatkinja da bude izabrana, ne može da promeni trenutnu većinu u Vrhovnom sudu, gde sada 6 mesta zauzimaju konzervativne, a 3 mesta liberalne sudije.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Afroamerikanka – Bajdenova kandidatkinja za Vrhovni sud

Izvor: B92, 28.Jan.2022

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da će nominovati novog sudiju Vrhovnog suda, nakon što je liberalni sudija Stiven Brejer najavio da odlazi u penziju...Predsednik SAD se obavezao da će njegova kandidatkinja biti Afroamerikanka - što bi bilo prvi put u istoriji da žena crnkinja zauzima tako visoku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.