Izvor: B92, 21.Dec.2009, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi gej kafić u Kini

Peking -- Nakon tronedeljnog odlaganja, prvi gej kafić u Kini uz odobrenje države otvoren je u turističkom gradu Dali, u južnoj provinciji Junan.

Kako izveštava agencija Sinhua, svečanom otvaranju lokala prisustvovalo je sedamdesetak osoba, uglavnom homoseksualaca, među kojima je bilo i desetak gostiju iz drugih kineskih gradova.

Vlasnik kafića, Džang Đianbo (36), precizirao je da će kafić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << raditi na "promociji i unapređenju svesti o sidi" i da će klijentima besplatno biti distribuirani prezervativi.

Lokal će biti otvoren do ponoći, sedam dana u nedelji, a cene pića veoma pristupačne, kazao je Džang, koji je istovremeno i direktor dermatološkog odeljenja u bolnici u Daliju i osnivač lokalnog Udruženja za prevenciju side.

U Kini je homoseksualnost predstavljala krivično delo sve do 1997. godine, a do 2001. je tretirana kao mentalna bolest.

Od pre par godina, u velikim gradovima kao što su Peking, Šangaj, Guangdžu i Šendžen, postoje sastajališta i vebsajtovi za homoseksualce koje posećuju na desetine hiljada osoba.

Prema pisanju lista "Čajna dejli", u Kini ima oko 30 miliona deklarisanih homoseksualaca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.