Protest LGBT završen, poručeno da nema povlačenja

Izvor: Studio B, 19.Okt.2011, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest LGBT završen, poručeno da nema povlačenja

Protestni skup ispred Vlade Srbije zbog napada na devojku koja je nosila majicu sa LGBT oznakom, završen je, a pripadnici LGBT zajednice poručili su da "više nema povlačenja u četiri zida".

Sa skupa koji je počeo oko podneva i kom je prisustvovalo stotinak građana, poručeno je da pripadnici LGBT populacije traže slobodu okupljanja i da se Vlada Srbije uključi u rešavanje njihovih problema.

"Pomalo mi je žao što sam ovde jer će to biti opravdanje za Ivicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Dačića da je sloboda okupljanja moguća, ali nije. Bićemo i dalje margina svih margina", rekao je okupljenim aktivistima Boban Stojanović iz Kvirije.

Skup su obezbeđivale jake policijske snage, ali incidenata nije bilo. Okupljeni su nosili nekoliko zastava duginih boja, kao i parole na kojima piše "Nasilje na ulicama-vaša odgovornost" i "Svi smo mi A.Ž".

Pored ulaza u zgradu vlade nalazio se veliki transparent "Ove ruke nisu nasilne" ispod kog su bili lavori sa farbama duginih boja, a okupljeni su na tom transparentu ostavljali otiske prstiju.

Na protestu je pročitana i poruka devojke A.Ž. koju je prošle subote nožem povredio maloletnik u centru Beograda, jer je nosila majicu sa LGBT obeležjem. "Znam da se moji prijatelji boje da prijavljuju slične napade koji im se dešavaju ali ja sam odlučila da se ne povlačim. Borila sam se te noći, a sada ne želim da ćutim! I nije bitno da li sam lezbejka ili strejt - neko je pokušao da me ubije", navodi se u poruci A.Ž.

Gej aktivista Predrag Azdejković rekao je da zabrinjava što je nasilnik pušten, samo zato što je maloletnik, iako je "imao nož i pokušao ubistvo".

Demonstranti su tokom jednočasovnog protesta bili opasani policijom, a bez legitimisanja nije moglo da se priključi skupu.

Saobraćaj u prometnim ulicama kod Vlade Srbije nije bio obustavljen.

Aktivisti predvođeni Lazarom Pavlovićem iz Gej-strejt alijanse tražili su sastanak sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, a pošto ih niko nije primio, zalepili su na ulazna vrata vlade zahteve, ali je obezbeđenje skinulo papir uz obrazloženje da je to zabranjeno.

Radnik obezbeđenja je poručio pripadnicima LGBT zajednice da će ih u 15 sati primiti državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen, ali su oni to odbili jer, kako su naveli, imaju "posla u kancelariji" i da traže sastanak sutra.

Na skupu i oko njega nije bilo nereda, a policija je u blizini Vlade Srbije privela trojicu muškaraca u policiju jer nisu imali lična dokumenta. Kako je rečeno u MUP-u, privedeni muškarci nisu pravili incidente niti imaju veze sa učesnicima skupa, a dovedeni su u policijski stanicu da im se proveri identitet.

Dačić: Država neće tolerisati nasilje

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je ranije danas na odustajanje od nasilničkog ponašanja i poručio da država neće tolerisati nasilje i napade po bilo kom osnovu.

"Država mora da pošalje jasnu poruku da niko ne sme da napada druge, bez obzira na nacionalne, verske, ideološke, seksualne i ostale razlike", rekao je Dačić novinarima u Urgentnom centru posle posete devojci koju je maloletni napadač teško povredio jer je nosila majicu sa LGBT oznakom.

On je ocenio da je današnji protest Gej strejt alijanse u Beogradu zbog napada kojima su poslednjih dana bili izloženi pripadnici LGBT populacije opravdan, jer predstavlja generalno protivljenje nasilju i tolerisanju nasilja koje postoji u društvu.

On nije mogao da kaže koliko policajaca obezbeđuje skup, ali je kazao da će učesnici biti zaštićeni i da bi bio "bezobrazluk" pokušaj napada na njih.

Dačić je ocenio da je otkazivanje Parade ponosa bilo neophodno, što potvrđuju učestali napadi na pripadnike LGBT populacije, jer pokazuju da bi do sličnog nasilja u većim razmerama došlo i tog dana.

On smatra da napad na povređenu devojku nije posledica otkazivanja Parade ponosa, nego da je taj skup otkazan zbog toga što su bezbednosne službe procenile da bi moglo doći do napada i incidenata većih razmera.

Dačić je rekao da očekuje oštrije kazne za učesnike u incidentima i napadima i zatražio da se preispita kažnjavanje maloletnih osoba, jer je napadač oslobođen pritvora zbog toga što ima 17 godina, iako je devojci naneo teške povrede nožem i gotovo pokušao da je ubije.

"To nije dobra poruka za nasilnike. To nije dobro za atmosferu u Srbiji. Pojedinačni incidenti ne smeju da postanu uobičajeni i zaslužuju osudu najšire javnosti, političkih stranaka, kao i roditelji mladića koji je napao devojku", poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se preispita da li je to bio pojedinačni akt ili napad ima veze s desničarskim organizacijama i dodao da to što je Parada ponosa bila zabranjena, ne znači da bilo ko ima pravo da povređuje građane Srbije.

Kako je Dačić rekao novinarima, identitet devojke neće biti objavljen na njen lični zahtev. Njoj je u napadu nožem presečena tetiva šake, pošto je rukom uhvatila sečivo da bi zaustavila napadača i lekari se bore da sačuvaju funkciju te ruke.

Prema njegovim rečima, devojka je najpre oterala mladića kada je fizički nasrnuo na nju. On se zatim vratio sa štanglom, da bi u trećem nasrtaju doneo nož. U samoodbrani devojka je zadobila i modrice i druge lakše telesne povrede.

"To je zaista tragičan događaj, napad na ženu bez obzira koje je ona seksualne orijentacije nešto je najnemoralnije u društvu", kazao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ponestaje termina za proteste ispred Vlade Srbije

Izvor: Njuz.net, 19.Okt.2011

. Ubuduće neophodno zakazivanje termina za protest ispred Vlade.. BEOGRAD, 19. oktobar 2011, (Njuz) - Vlada Srbije saopštila je da ponestaje slobodnih termina za proteste ispred zgrade u Nemanjinoj ulici broj 11. Kako bi pomogla nezadovoljnim građanima Vlada Srbije otvoriće i posebnu veb stranicu...

Nastavak na Njuz.net...

Gej strejt alijansa protestuje ispred Vlade

Izvor: Vesti-online.com, 19.Okt.2011

Stotinak građana, obezbeđeno jakim policijskim snagama, okupilo se oko podneva ispred Vlade Srbije u znak protesta zbog napada na devojku koja je nosila majicu sa LGBT oznakom.

Nastavak na Vesti-online.com...

LGBT protest: Neće više "u četiri zida"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2011

BEOGRAD -..Gej strejt alijansa održala je ispred Vlade Srbije protest protiv nasilja i zbog nedavnog napada na pripadnike LGBT populacije u Beogradu. Sa skupa pod geslom "Dosta je", poručeno je da žele da žive slobodno i bez straha, kao i ostali građani i građanke Srbije i da "više nema povlačenja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Pretučena devojka: Moglo je da se dogodi bilo kome od vas

Izvor: JuznaSrbija.info, 20.Okt.2011, 03:42

Pripadnici LGBT zajednice poručili su da "više nema povlačenja u četiri zida".LGBT populacija traži slobodu okupljanja i da se Vlada Srbije uključi u rešavanje njihovih problema . Redakcija ''Južne Srbije'' vam ekskluzivno prikazuje fotografije devojke A.Ž (24) koju je u..

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.