Nema zakona za napad na gej osobe

Izvor: B92, 11.Sep.2012, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema zakona za napad na gej osobe

Beograd -- U Srbiji ne postoji zakon po kom bi se adekvatno sankcionisali napadi na manjinsku gej populaciju. Zbog toga se ti napadi tretiraju samo kao nanošenje povreda.

Napadači koji su u Beogradu pre dva dana pretukli dvojicu gej mladića još nisu uhapšeni, a i ako budu otkriveni - biće im suđeno samo za nanošenje povreda jer u aktuelnim zakonima ne postoji krivično delo zločina iz mržnje prema seksualnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manjinama, piše Blic.

"Potpuna je odgovornost države i strašno je što napadači još nisu otkriveni. Zahtevaćemo od vlasti urgentno poboljšanje položaja LGBT populacije i zaštitu s konkretnim predlozima. Jedan od zahteva će biti da nasilje motivisano mržnjom prema LGBT populaciji bude krivično delo", kaže za Blic Goran Miletić iz organizacionog odbora Beograd prajda.

Na V. M. (25) i V. P (23) nasrnula su šestorica mladića 8. septembra u 1.30, u parku kod Brankovog mosta dok su išli ka obližnjem gej klubu. Napadači su pritrčali uz povike “Pederi, pederi!”, a jedan je u ruci imao čekić. V. M. je zadobio kontuziju glave, istegnuće vrata, naprsline na zubima donje vilice, više masnica, podliva, dok je V. D. uspeo da pobegne i obavesti policiju.

Inače, policija obezbeđuje svaki beogradski gej klub. Dok klub radi, policajci dežuraju ispred, ali ovi napadači još nisu otkriveni.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Milan Škulić kaže da napadačima može da bude stavljeno na teret nanošenje teških povreda.

"U ovom slučaju povrede nisu opasne po život, a kazna može biti od šest meseci do pet godina. Kod nas ne postoji zločin iz mržnje prema seksualno manjinskoj populaciji, pa se može tretirati kao krivično delo protiv života i tela", kaže profesor Škulić.

Napad ne sme da ugrozi Paradu

"Napad ne sme da utiče na održavanje Beogradskog prajda zakaznog za 6. oktobar, kaže za Blic Goran Miletić.

"Policija je spremna da pruži punu zaštitu. Međutim, u Srbiji ta odluka još zavisi od političke volje, iako se radi o osnovnim ljudskim pravima. Zahtev smo poslali još 3. maja i čekamo odobrenje. Napadi na pripadnike LGBT populacije nisu učestali, i to ne bi smeo da bude izgovor vlasti za neodržavanje Beograd prajda", kaže Miletić i podseća da je parada LGBT organizacija u Evropi jedino zabranjena u Rusiji, a da su ranije parade bile zabranjene u Poljskoj i Moldaviji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.