Kapitulacija države ili pobeda?

Izvor: B92, 28.Sep.2013, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapitulacija države ili pobeda?

Posle odluke da se zabrani zakazana Parada ponosa, postavlja se pitanje da li je država poklekla pred nasiljem ili se štiti bezbednost građana.

Komentarišući zabranu Prajda, prvi potpredsednik Vlade ALeksandar Vučić izjavio je da huligani nisu pobedili državu, dok Branko Ružić, ministar za evrointegracije, smatra da zabrana Parade neće uticati na evrointegracije Srbije. Međutim, opozicione stranke smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je država kapitulirala.

I pored zabrane Parade ponosa, jutros u centru Beograda pored svake značajne institucije bile su prisutne jake policijske snage, koje su se tokom poslepodneva povukle.

Bilo je moguće da se Parada ponosa održi, ali prema rečima prvog potpredsednika Vlade Srbije, odluka o zabrani je doneta zbog visoke cene koju bi država za to platila, od polupanih izloga do polupanih glava policajaca i građana.

"Izvinite da se ne krijem iza ikog drugog, ja nisam bio spreman u da u tome učestvujem, iako nikad ne podržavam huliganstvo i nasilje, i nikad nisam dao homofobičnu izjavu, nikada je niste čuli iako ne mislim da treba da se podržavaju oni koji će kamenicama da idu na bilo kog čoveka, iako ne mislim da je neko nenormalan zbog ovog ili onog, naš posao je da obezbedimo mir i sigurnost za sve građanje", istakao je Vučić.

Vučić nije iznenađen negativnim reakcijama koje su stizale i stižu iz Evropske unije.

"Mogu da kažem da razumem njihovu zabrnutost za stanje ljudskih prava, i sam sam zabrinut, ali znate, mi vodimo našu zemlju i vodimo računa o bezbednosti naših ljudi i ne bi oni bili ni krivi niti bi bilo ko bio kriv, ali nisam siguran da bi porodice potencijalno stradalih bile zadovoiljne da smo to dopustili", objasnio je Vučić.

I pored zabrane svih skupova, Beograd i danas izgleda kao da je u njemu vanredno stanje. Pored važnih institucija su policajci pod punom opremom za razbijanej demonstracija. U beogradskoj policiji poručuju građanima da ne brinu zbog toga.

Nikola Popovac, pomočnik načelnika beogradske policije, objašnjavajući ovakvo stanje u prestonici, rekao je da je to standardna oprema policajaca, jer može da se desi da nekome padne na pamet da ne ispoštuje zabranu, a policija je onda tu da preduzme mere u skladu sa zakonom.

Za Branka Ružića, ministra za evrointegracije, zabrana parade ponosa je samo jedna propuštena prilika. On veruje da to neće uticati na evrointegracije Srbije jer zabranu smatra "unutrašnjim pitanjem". Ružić najavljuje i lični angažman na tom polju.

"Nadam se da ćemo uspeti murdošću i uz saradnju sa svim zajednicama u Srbiji i asistenciju naših partenera iz EU da dođemo do tog noivoa da na to pitanje gledamo relaksirano kada se bude rešavalo i dešavalo".

On je ponovio da je imao želju, zajedno sa Tanjom Mišćević, da se pojavi na Paradi ponosa, kako bi afirmisao ono što stoji u našem najvišem pravnom aktu, jer je, kako ističe, to vrednosti sistem koji treba da baštinimo, ali i da, kao član vlade, poštuje odluku koja je doneta.

Demokratska stranka je, pak, ocenija da je država još jednom poklekla pred nasilnicima i ističe da su u Srbiji, od evropskih vrednosti i vladavine prava, ostala samo mrtva slova na papiru koja će se sigurno odraziti na dalje evrointegracije Srbije. I za LDP nema dileme - država je kapitulirala pred nasiljem.

"Kada imate premijera koji LGBT populaciju nazove nenormalnom, iz toga ne može nista drugo da se desi osim ovoga što se dešava, a to je stvaranje haosa i otvaranje prostora onima koji žele da uništavaju grad i bore se protiv svega što postoji i ne drže do poštovanja zakona i ustava da se osećaju ohrabrenim da misle da mogu da rade ono što požele", kaže Mladen Bašić, menadžer Gradskog odbora LDP-a.

I LSV se oglasila zahtevom da ministar policije podnese ostavku. Oni navode da bi to bio čin odgovornog čoveka, kao što bi bila očekivana i odluka svakog premijera da takvog ministra smeni.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.