Veći PDV na kompjutere, južno voće i hotelske usluge

Izvor: S media, 17.Dec.2010, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veći PDV na kompjutere, južno voće i hotelske usluge

Porez na dodatu vrednost (PDV) za računare i računarske komponente, usluge hotelskog smeštaja i južno voće biće povećan sa osam na 18 odsto, predvidjeno je izmenama Zakona o PDV-u koje je Vlada Srbije usvojila.

To povećanje prema proceni Minstarsva finansija obezbedciće dodatni prihod u budžetu za 2011. godinu od oko 1,5 milijardi dinara.

Budžet uskladjen sa modelom dugoročnog razvoja

Specifična akciza na cigarete za 2011. godinu, prema predlogu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << izmena Zakona o akcizama, biće povećane sa 17,27 na 26 dinara po paklici, što će budžetu obezbediti oko tri milijarde dinara dodatnih prihoda, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Vlada Srbije juče je utvrdila i predlog izmena i dopuna Zakona o porezima na imovinu, kojima se uvodi jedinstvena poreska stopa od maksimalno 0,4 odsto.

Ta stopa, kako je saopštilo Ministarstvo finansija, može da bude smanjena odlukom lokalnih samouprava jer je to prihod opština i gradova.

Porez na imovinu veći do 50 odsto

Predlogom izmena Zakona o poreizma na imovinu, ukida se do sada primenjivano poresko oslobodjenje od 70 odsto poreske obaveze, koje je ostvarivano po osnovu broja članova domaćinstva.

"Ubuduće će poresko oslobodjenje biti 10.000 dinara, u apsolutnom iznosu, za iznose poreskih obaveza koje su iznad 20.000 dinara odnosno 50 odsto za obaveze koje su ispod tog iznosa", navelo je Ministarstvo.

Kako su ocenili, time se obezbedjuju progresivnije oporezivanje imovine veće vrednosti i ukida dosadašnja praksa obezbvredjivanja imovine.

Prema predlogu izmena i dopuna Zakona o porezima na imovinu porez za 2011. godinu može da bude do 60 odsto veći nego u ovoj godini.

(Beta)
Pogledaj vesti o: PDV na računare

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarka finansija: Veći PDV na kompjutere, južno voće i hotelske usluge

Izvor: EMportal, 17.Dec.2010

Od prvog januara će porez na dodatu vrednost za kompjutere, kompjutersku opremu, južno voće i usluge hotelskog smeštaja porasti sa osam na 18 odsto, kazala je ministarka finansija Diana Dragutinović za emg.rs

Nastavak na EMportal...

Zbog PDV-a skuplji južno voće, kompjuteri i hoteli

Izvor: Press, 18.Dec.2010, 00:26

Vlada Srbije povećala je PDV na računare, južno voće i hotelske usluge sa osam na 18 odsto, što će dovesti do poskupljenja već od 1. januara. Tako će pomorandže, limun, banane, kivi.. poskupeti od osam do 70 dinara po kilogramu, hoteli od pet do 15 evra za noć, a računari od 25 do 70 evra ...

Nastavak na Press...

POSKUPLJUJU VOĆE I RAČUNARI

Izvor: Kurir, 18.Dec.2010

BEOGRAD - Od voća će da nam trnu usta! Umesto osam odsto, porez na dodatu vrednost (PDV) na računare i računarske komponente, hotelske usluge i južno voće ubuduće će iznositi 18 odsto, odlučila je Vlada u četvrtak!..BEOGRAD - Od voća će da nam trnu usta!..Umesto osam odsto, porez na dodatu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.