Vi i ja volimo hepiende Vedrana Rudan proslavlja Osmi mart sa Beograđankama i Beograđanima

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Mar.2024, 21:33

"Vi i ja volimo hepiende" Vedrana Rudan proslavlja Osmi mart sa Beograđankama i Beograđanima

Prelep povod za druženje.

Međunarodni dan žena, osmi mart, samo što nije. Mnogim damama ovaj praznik prođe u znaku cveća i romantičnih večera, ali ove godine može proći i u znaku knjige.

Ovaj pratnik će u Beogradu obeležiti i hrvatska spisateljica, Vedrana Rudan. Naime, književnica će proslaviti Osmi mart u Beogradu, tačnije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Velikoj sali SKC-a, gde će, s početkom od 18 časova, predstaviti knjigu "Crnci u Firenci".

U romanu „Crnci u Firenci“ Rudan je, prateći riječku porodicu koja se teško nosi sa egzistencijalnim problemima, donela uznemirujuću priču, bez obzira na to što je često praćena smehom. Svi likovi u romanu iznose svoju verziju lične i porodične drame – otac je izašao iz rata s dijagnozom PTSP-a, majka radi kao kućna pomoćnica u Italiji, kćerka je trudna i razmišlja o abortusu, sin se vratio iz Amerike, gde je ostavio ženu i dete jer ne može bez hrvatskog zalaska sunca…

Na promociji u Velikoj sala SKC-a 8. marta, pored Vedrane, govoriće i Tatjana Nježić, novinarka i publicistkinja, i Jasmina Radojičić, urednica knjige, saopšteno je iz Lagune.

Rudan je priznala da, kad je 2006. napisala ovu knjigu, bila je u panici, prevashodno zbog toga hoće li vreme progutati temu s kojom se uhvatila ukoštac.

– Mržnja među Srbima i Hrvatima u našim i srpskim medijima još uvek je bila „vruća roba“ iako je od rata prošlo 11 godina. Beda je bila ogromna, ljudi su bežali iz Hrvatske tražeći mesto pod suncem izvan rupe u kojoj su trunuli. Crnci u Firenci turistima su prodavali kišobrane i kad je bio sunčan dan. Sirotinja nikad ne gubi nadu u bolje sutra.

A te 2006. godine Rudan je, kako se prisetila, besomučno lupala po tastaturi ubeđena da vreme ne radi za nju.

– Naši su nam političari tako strastveno obećavali svetlu budućnost da sam i ja nasela. Doduše, niko nam nije rekao da je rat završen, dapače, govorili su nam da su rane „sveže“ i da nikad ne smemo zaboraviti što nam je neprijatelj učinio. Nikad, nikad, pa ni onda. Za crnce u Firenci nije ih bilo briga. Ništa se nije promenilo. Pisac u meni je sretan. Nije ga pregazilo vreme. Ja, ljudsko biće, volela bih, ja sam se nadala, ja sam bila sigurna da će ove 2024. sve biti drugačije – navela je Rudan.

„Crnci u Firenci“, po rečima autorke, nije knjiga o crncima u Firenci, već o crncima ma gde bili, o crncima koji nikad neće prestati biti crnci...

- Je li ovo tužna knjiga? Nije, jer je autorka bila glupa do pakla, pa se zajebavala dok je ovo pisala. Danas mi ništa nije smešno, ali mi je ipak drago da je opet među vama knjiga koju sam pisala s radošću i ogromnom nadom da pišem o vremenu koje će nestati. Vi i ja volimo hepiende. Zato ću vam otkriti kraj. Glavni likovi će preživeti.

Srbija Danas/nova.rs/Prenela S.S.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.