Brankica Janković čestitala 8. mart

Izvor: RTS, 07.Mar.2016, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brankica Janković čestitala 8. mart

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestita svim građankama Srbije Međunarodni dan žena.
Osmi mart, poručila je poverenica, slavi žene i njihovu vekovnu borbu za ljudska prava, ravnopravnost i razbijanje stereotipnog ponašanja i rodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predrasuda.

"U toj borbi, žene su dobile pravo glasa i učestvovanja u javnom i političkom životu, pravo na plaćeno porodiljsko odsustvo, veću ekonomsku nezavisnost, bolje obrazovanje. U pojedinim segmentima u Srbiji pokazani su bitni pomaci. Tako danas sve više žena aktivno participira u javnom i političkom životu. Naše društvo se polako privikava i na sve veći broj žena u nekim profesijama, koja su do juče označavane kao muške", navodi Jankovićeva.
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je, međutim,primeti da se Srbija i dalje svakodnevno suočava sa diskriminatornim stavovima o ženama.
"Tome u prilog govori i prošlogodišnja statistika Poverenika za zaštitu ravnopravnosti koja pokazuje da se najveći broj pritužbi odnosio na diskiminaciju žena u oblasti rada i zapošljavanja i naš cilj je da se ta nepravda ispravi. Žene se često teže zapošljavaju, rade slabije plaćene poslove, društvo ne vrednuje dovoljno rad koji one obavljaju u svojim domaćinstvima. Posebno osetljive kategorije su trudnice i porodilje, osobe sa invaliditetom, starije žene, žene iz ruralnih područja", navodi se u izjavi Poverenice dotavljenoj medijima.
Poverenica ukazuje da uspostavljanje pune i stvarne jednakosti ne znači da žene treba da zamene uloge sa muškarcima. Borba za ljudska prava žena ne umanjuje ljudska prava muškaraca i zato je ženama potrebna podrška da ostvare iste mogućnosti i ista prava.
"Ovaj dan treba da podseti na ekonomska, naučna i sva ostala dostignuća žena, ali i da bude opomena da se žene u pojedinim delovima sveta još uvek bore za neka od osnovnih ljudskih prava", zaključila je poverenica.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svakodnevno suočavanje sa diskriminatornim stavovima o ženama

Izvor: Beta, 07.Mar.2016

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestitala je danas svim gradjankama Srbije Medjunarodni dan žena, ali je u saopštenju upozorila da iako sve više žena "aktivno participira u javnom i političkom životu", Srbija se i dalje svakodnevno suočava sa diskriminatornim stavovima...

Nastavak na Beta...

Srećan vam praznik poštovane gradjanke!

Izvor: Beta OMS, 08.Mar.2016, 12:57

Nova stranka čestita svim građankama Srbije Međunarodni dan žena. Podsećamo da 8. mart ima mnogo veći istorijski značaj od banalizovanog, svečarskog  tumačenja. Borba za prava žena započela je pre više od sto godina i još uvek traje. Žene u Srbiji još uvek žive u dominantno „muškom...

Nastavak na Beta OMS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.