Izvor: Nezavisne Novine, 08.Mar.2016, 07:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapostavljeni prava, snaga i mogućnosti žene

SARAJEVO, BANJALUKA - Za ženska prava i slobode se uvijek trebalo boriti i izboriti, a takva je situacija i danas. Nekada je to bilo pravo glasa i pravo na obrazovanje, danas je to pravo na jednake plate, za ravnopravnu političku participaciju, za bolje uslove u porodilištima, položaj žena iz marginalizovanih grupa, žena sa invaliditetom...

Na to je upozorila za "Nezavisne" Irina Rakita, aktivistkinja koja će se danas pridružiti maršu pod nazivom "Ne perite ruke od ženskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << prava", kroz koji će u Sarajevu i Banjaluci brojne pripadnice nježnijeg pola obilježiti Međunarodni praznik žena.

Pored ove vrste aktivizma, ovogodišnji 8. mart podsjetiće i na doprinos žene u antifašizmu, i to izložbom pod nazivom "Uspostavljanje izgubljene veze: AFŽ u Bosanskoj Krajini", čiji su autori Danijela Majstorović, Vladan Vukliš i Dražana Leper.

Učešćem u Narodnooslobodilačkoj borbi, kako tvrde, žene su izborile legitimitet jedne od najvećih revolucionarnih tekovina, a to je ravnopravnost.

Nakon rata, AFŽ se angažovao na obnovi ratom razrušene zemlje, posebno kroz rješavanje zdravstvenih, socijalnih i kulturnih pitanja, a izuzetan značaj je imao kulturno-prosvjetni rad, unutar kojeg su organizovale masovne akcije opismenjavanja, na izvanredan način doprinoseći borbi protiv fašizma, opštoj ravnopravnosti žena i slobodi i emancipaciji jugoslovenskog društva u cijelosti.

"Ljudska prava i ženska prava jesu fokus ovogodišnjeg praznika, s obzirom na podatke koji nisu ohrabrujući kada je u pitanju ravnopravna uloga žene na ovim prostorima... Posebno se to odnosi na pitanje prava osoba koje su doživjele ratna silovanja i druge oblike seksualnog nasilja, zatim žrtve porodičnog nasilja", podsjeća Sabiha Husić, direktorica Udruženja "Medica" iz Zenice i žena svijeta 2014. godine, koja će institucionalno skrenuti pažnju na ova pitanja kroz tematske sjednice povodom današnjeg praznika u parlamentu BiH i Parlamentu FBiH.

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti oba entiteta uputili su čestitke pripadnicama nježnijeg pola pozivajući na potrebu za sistemskim mjerama na unapredenju ekonomskog, političkog i društvenog položaja žena, uklanjanju svih oblika diskriminacije i stvaranju uslova za njihov napredak u svim oblastima života i rada. Međunarodni dan žena u Brčkom će biti obilježen i kao Dan distrikta, te će učenici frizerskog smjera svim pripadnicama ženskog pola besplatno raditi frizure po želji.

Tvornica obuće "Bema" je pored cvijeća radnicama darovala i 1.100 pari obuće, odnosno svakoj po par, a članicama Gradskog odbora SUBNOR-a Banjaluka 30 pari toplih papuča i 500 KM za koktel.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.