Izvor: Radio 021, 19.Nov.2018, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin: Poništeno rešenje Ministarstva zdravlja zbog kog fabrika vode nije još uvek počela sa radom

Presudom Upravnog suda, uvažena je tužba investitora "Zilio grupe" i poništeno rešenje Ministarstva zdravlja zbog kojeg nova fabrika vode u Zrenjaninu već više od godinu dana ne počinje sa radom.

"Ovo će sada verovatno olakšati odluku sekretarijata za zdravstvo da ipak obavi traženi sanitarni nadzor nad postrojenjem za prečišćavanje vode. Iskreno se nadam da ćemo u saradnji sa gradom Zrenjaninom, Vladom Srbije i ostalim učesnicima, uskoro obradovati Zrenjanince >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << higijenski ispravnom vodom iz gradskog vodovoda", izjavio je za Novosti Oliver Zeveđi, pravni zastupnik "Zilio grupe".

Sanitarna inspekcija i organi Ministarstva zdravlja odbili su 2017. godine da sprovedu sanitarni nadzor nad objektom fabrike vode, s obrazloženjem da "Zilio grupa", kao privatno preduzeće, ne može da se bavi delatnošću javnog vodosnabdevanja. Sanitarna saglasnost preduslov je da se dobije upotrebna dozvola i zbog toga je nastao problem koji je proizveo ovu situaciju.

Upravni sud utvrdio je da je sanitarna inspekcija prekoračila ovlašćenja i da nije pozvana da ocenjuje da li "Zilio grupa" sme da se bavi delatnošću vodosnabdevanja. To pitanje je u nadležnosti Ministarstva građevinarstva, koje je ranije dalo tu saglasnost.

U pitanju je usluga za JKP 'Vodovod i kanalizacija' koje po projektu 'Zilio grupi' obezbeđuje sirovu vodu, a kasnije distribuira prečišćenu. Time bi bile ispunjene obaveze iz Zakona o komunalnoj delatnosti, pa sve nagoveštava da je zaista pri kraju rešavanje najvećeg komunalnog problema Zrenjanina, što je potvrdio i gradonačelnik Čedomir Janjić.

"Očekujem da će probni rad fabrike početi vrlo brzo. Nastavljamo realizaciju projekta i ugovora, sve se radi u saradnji sa Vladom Srbije. Zrenjaninci će ove godine dobiti zdravu vodu", poručuje Janjić.

Inače, premijerka Ana Brnabić se nedavno izvinila što se odužilo obezbeđivanje zdrave pijaće vode za ovaj grad, gde je zbog enormnog sadržaja arsena i drugih štetnih materija već 14 godina zabranjena upotreba česmovače.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Upravni sud doneo odluku o pogonu za prečišćavanje pitke vode u Zrenjaninu.

Izvor: RTS, 20.Nov.2018, 17:03

Nakon 14 godina od kada je voda iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu zbog arsena zabranjena za piće, građane je obradovala vest da će nova fabrika vode uskoro biti puštena u probni rad. . Pogon za prečišćavanje pitke...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.