Zrenjanin: Poništeno rešenje Ministarstva zdravlja zbog kog fabrika vode nije još uvek počela sa radom

Presudom Upravnog suda, uvažena je tužba investitora "Zilio grupe" i poništeno rešenje Ministarstva zdravlja zbog kojeg nova fabrika vode u Zrenjaninu već više od godinu dana ne počinje sa radom.
Zrenjanin: Poništeno rešenje Ministarstva zdravlja zbog kog fabrika vode nije još uvek počela sa radom
Foto: 021.rs
"Ovo će sada verovatno olakšati odluku sekretarijata za zdravstvo da ipak obavi traženi sanitarni nadzor nad postrojenjem za prečišćavanje vode. Iskreno se nadam da ćemo u saradnji sa gradom Zrenjaninom, Vladom Srbije i ostalim učesnicima, uskoro obradovati Zrenjanince higijenski ispravnom vodom iz gradskog vodovoda", izjavio je za Novosti Oliver Zeveđi, pravni zastupnik "Zilio grupe".
 
Sanitarna inspekcija i organi Ministarstva zdravlja odbili su 2017. godine da sprovedu sanitarni nadzor nad objektom fabrike vode, s obrazloženjem da "Zilio grupa", kao privatno preduzeće, ne može da se bavi delatnošću javnog vodosnabdevanja. Sanitarna saglasnost preduslov je da se dobije upotrebna dozvola i zbog toga je nastao problem koji je proizveo ovu situaciju.
 
Upravni sud utvrdio je da je sanitarna inspekcija prekoračila ovlašćenja i da nije pozvana da ocenjuje da li "Zilio grupa" sme da se bavi delatnošću vodosnabdevanja. To pitanje je u nadležnosti Ministarstva građevinarstva, koje je ranije dalo tu saglasnost.
 
U pitanju je usluga za JKP 'Vodovod i kanalizacija' koje po projektu 'Zilio grupi' obezbeđuje sirovu vodu, a kasnije distribuira prečišćenu. Time bi bile ispunjene obaveze iz Zakona o komunalnoj delatnosti, pa sve nagoveštava da je zaista pri kraju rešavanje najvećeg komunalnog problema Zrenjanina, što je potvrdio i gradonačelnik Čedomir Janjić.
 
"Očekujem da će probni rad fabrike početi vrlo brzo. Nastavljamo realizaciju projekta i ugovora, sve se radi u saradnji sa Vladom Srbije. Zrenjaninci će ove godine dobiti zdravu vodu", poručuje Janjić.
 
Inače, premijerka Ana Brnabić se nedavno izvinila što se odužilo obezbeđivanje zdrave pijaće vode za ovaj grad, gde je zbog enormnog sadržaja arsena i drugih štetnih materija već 14 godina zabranjena upotreba česmovače.
  • PERICA####

    21.11.2018 18:44
    DA STE SAGRADILI #PROMENADU#
    Sada bi iVodu imali!!!
  • LALOš

    21.11.2018 18:40
    TA u Novome Sadu
    Bacaju Podzemnu Vodu u Kanalizaciju!
    Ma,Poso napravili! Zaposlili i Stručnjake!
    A,Tek da vidite nove Pumpe,16litara u sekudi jedna tera!
    Ta milina Jedna,Slušati te Pumpe Naročito noču!
    Tri smene rade!
    Kažu,kupiče i Filtere!Ne sme Prljava Voda U Dunav!
    Kažu da nema tog vašeg Arsena!
  • Mita

    20.11.2018 10:02
    I Zrenjanin ima svoju NS-Devic-stanicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina