Upravni sud doneo odluku o pogonu za prečišćavanje pitke vode u Zrenjaninu.

Nakon 14 godina od kada je voda iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu zbog arsena zabranjena za piće, građane je obradovala vest da će nova fabrika vode uskoro biti puštena u probni rad.

Pogon za prečišćavanje pitke vode u Zrenjaninu završen je pre godinu i po dana. Uređaji i sistem su potom testirani, ali nakon svih dozvola novi pogon nije dobio i neophodno odobrenje od pokrajnskog zavoda za zdravlje iz Novog Sada koji smatra da po našem Zakonu strani investitor ne može da se bavi preradom i distdribucijom pitke vode. Upravni sud u Beogradu doneo je odluku da se nova testiranja mogu uraditi, a da italijanski investitor "Gruppo Zilio" može uslužno da obavlja ovu delatnost za zrenjaninski vodovod. Očekuje se da uskoro fabrika vode bude ponovo puštena u probni rad. Tokom prošlog testiranja opreme i zrenjaninski vodovod je proveravao svoju mrežu. 

"Naša distributivna mreža potpuno je spremna za rad novog pogona. U svakodnevnom kontaktu smo sa investitorima, oni su takođe nestrpljivi da se krene u rad. Očekujemo da se narednih nekoliko dana to i dogodi, da se dobiju neophodni parametri kvaliteta vode propisani zakonom, a mi možemo čim se dobiju neophodne dozlove da odmah krenemo u distribuciju prečišćene vode ka korisnicima", kaže Siniša Gajin, JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin

U pogon za prečišćavanje pitke vode uloženo je 8 i po miliona evra, garancije za ovaj projekat dala je vlada Republike Srbije, a sigurno je da zrenjaninci sa velikim nestrpljenjem očekuju ispravnu vodu u slavinama i svojim domaćinstvima, jer se do sada voda za piče najčešće kupovala i statistika kaže - dnevno u Zrenjaninu u vrednosti od 20 hiljada evra. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво