Zašto je važno da firme ulažu u emocionalno, psihičko i fizičko zdravlje IT stručnjaka?

Izvor: Radio 021, 30.Okt.2018, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je važno da firme ulažu u emocionalno, psihičko i fizičko zdravlje IT stručnjaka?

Nekoliko studija objavljenih u prethodnih deset godina istraživalo je zdravstveno stanje radnika u informacionom sektoru, a rezultati su pokazali da programeri često imaju probleme sa stresom, nesanicom i emocionalnim zdravljem, ali i sa fizičkom kondicijom.

Istraživanje je otkrilo da 56 odsto programera pati od blage ili teške nesanice, što je visok procenat u odnosu na 23 odsto kod ukupne populacije. Pored toga, mlađi softverski inženjeri skloniji su nesanici od >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << starijih kolega. Nesanica može izazvati probleme kao što su iscrpljenost, nervoza, slabo pamćenje i pad produktivnosti. Ako se ne leči, može dovesti do teške depresije i srčanih bolesti.

Specifična radna okolina, takođe, može imati uticaj na emocionalno i psihološko zdravlje kod programera, budući da posao koji zahteva više od osam sati sedenja ispred računara, može da dovede do prekida veza sa realnošću i tako oteža funkcionisanje u društvu.

Usled velike količine informacija koje programeri obrađuju tokom radnog vremena,  neprestalno je angažovana jedna regija mozga  logičko-matematičko intelektualna. Kada se koristi pretežno leva hemisfera, aktiviraju se logičke i racionalne sposobnosti. Leva hemisfera je vezana za obradu činjenica, jezik, nauku i razvoj strategije. Polako ali sigurno zapostavlja se i desna hemisfere koja je zadužena za kontrolu  levog dela tela i vezana je za verovanje, imaginaciju, emocije  i subjektivno mišljenje. Ako osoba pored posla nema hobi, ne bavi sportom, nema partnera ili misli da ne može više da napreduje na poslu, da je dostigla svoj maksimum, vremenom polako, ali sigurno  postaje nezadovoljna, jer joj nešto fali, a fali joj upravo onaj drugi deo nje koji je zapostavljen.

Ovo je profesija koja zahteva po osam i više sati sedenja, što dalje može da ošteti fizičko zdravlje, odnosno uspori metabolizam, dovede do bolova u leđima, vratu i ramenima, kao i do problema sa vidom.

Vrat i ramena su kod ovih poslova opterećeni i često su izloženi upalama. Kod sedećih poslova optrećenje trpi i kičmeni stub. Kičma degradira i stvara problem lokalno, ili celom dužinom, a dolazi i do disfunkcije različitih organa, usled pritiska na živce koji izlaze iz kičme i prostiru se ka organima i  svim delovima tela, pojava spondiloze, skolioze ili kifoze.

Zbog specifičnosti položaja i aktivnosti ruku, programeri su izloženi i takozvanom sindromu Karpalnog kanala, odnosno pritisku na nerv koji prolazi pored karpalnih kostiju na šaci.

Svi ovi zdravstveni problemi i emocionalna nezadovoljstva utiču na produktivnost radnika, koja je značajno niža kada su oni nezadovoljni na radnom mestu i imaju fizičke poteškoće koje ih mogu učiniti manje efikasnim ili biti povod za bolovanja koja dalje stvaraju finansijsku štetu firmi.

Prema pisanju Biznis Insajdera, a na osnovu nekoliko različitih istraživanja, gubitak produktivnosti zbog nesanice može koštati firmu stotine hiljada dinara po zaposlenom godišnje. Bolovanja i slobodni dani mogu još više naškoditi budžetu kompanije.

Zato je i u interesu firme da radi na poboljšanju uslova kao i na fizičkom, psihološkom i emocionalnom zdravlju svakog zaposlenog ponaosob.

Rešenje je u balansu fizičkog, psihičkog i emocionalnog zdravlja

Hadži Miša Dragoljević, sportski psiholog koji stoji iza programa "Seti se sebe" smatra da jedino rešenje leži u balansu, to jest primenom određenih fizičkih vežbi i tehnika koncentracije koje su prilagođene svakom zaposlenom.

Njegov program prilagođen je i za IT firme, upravo kako bi doneo zadovoljstvo zaposlenima i posredno povećao produktivnost na radnom mestu.

"Važno je raditi prvo testove kako bismo uvideli u kakvom je stanju zaposleni, jer nisu svačiji problemi isti. Neki imaju probleme sa leđima, neki imaju strah od ljudi, neki ne mogu da se skoncentrišu. Zato je pristup personalizovan i individualan, a uključeni su i fizički, i psihički i emocionalni aspekt. Kroz obuku prođu svi, ali na kraju dobiju različita uputstva kakve vežbe da rade kod kuće i na šta treba posebno da obrate pažnju", kaže Dragoljević za 021.

Program koji Dragoljević sprovodi u firmama traje dva dana po četiri sata, u grupama od po deset zaposlenih. Svaki polaznik po završetku kursa dobija priručnik sa vežbama i tehnikama koje su prilagođene njegovim potrebama, sa ilustrovanim slikovitim opisom i konkretnim uputstvima za primenu.

"Tehnike do kojih sam došao i usavršio veoma brzo vraćaju energiju, fokus i pozitivno utiču na čovekovo ukupno blagostanje i povećanje produktivnosti. Sastoje se od kombinacija mentalne vizualizacije i kocentracije na određenu mentalnu sliku ili određeno pozitivno sećanje. Vežba se i relaksiranje vrata, ramena i kičme, ali i pravilnog disanja", objašnjava Dragoljević.

Ninoslav Žmukić, zaposleni u IT sektoru koji je prošao program "Seti se sebe" ima odlična iskustva.

"Prethodno sam imao probleme sa leđima i ručnim zglobom. Ovaj program ne samo da mi je pomogao da se rešim bola, već mi se nakon toga znatno poboljšala i koncentracija kao i razumevanje, što mi je mnogo pomoglo na poslu", kaže Žmukić za 021.

Nenadu Pavlovu, sada vlasniku IT firme, ovaj program je pomogao na više nivoa, ali naročito na emocionalnom i psihološkom.

"Postojale su stvari sa kojima nisam hteo da se suočim, neka lična ograničenja koje nisam mogao da prevaziđem, kao i određene smetnje u međuljudskim odnosima. Rezultati mog rada sa Mišom su vrlo povoljni, jer sada su mi porodični odnosi mnogo kvalitetniji. Otvorio sam svoju firmu, napredovao. Mišino usmeravanje mi je u tom smislu obeležilo karijeru. Najvažnije što sam iz svega toga izneo je set alata koji mi pomaže da se sam suočim sa problemima", navodi za 021 Pavlov.

Hadži Miša Dragoljević naglašava da je ovo važno, ne samo za zaposlene individualno, već i za firmu, jer zdravstveno, mentalno i emocionalno stanje zaposlenih utiče na njihovu produktivnost.

"Firme koje žele da budu uspešne, ulažu u svoje zaposlene, jer ako je radnik zdrav, ako je zadovoljan, on će dobro raditi svoj posao, iskoristiće svoj pun potencijal i samim tim će firma profitirati. Ako je on tužan, dekoncentrisan, ako ga boli vrat, to se kasnije odražava na troškove firme. Dolazi do manjka produktivnosti i čestih bolovanja. Emocionalne poteškoće dovode i do loše komunikacije među zaposlenima i među menadžerima i radnicima, što dovodi do neuspeha projekata i same firme", zaključuje Dragoljević.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.