Uoči nove školske godine 4.500 prekobrojnih prosvetara

Izvor: Radio 021, 28.Avg.2018, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uoči nove školske godine 4.500 prekobrojnih prosvetara

Uoči nove školske godine, 4.500 zaposlenih u školama postalo je tehnološki višak.

Kako pišu "Novosti", najviše ih je izgubilo samo deo norme, a 400 je ostalo bez ijednog časa ili potpuno bez angažmana, ako je reč o nenastavnom osoblju. U isto vreme, bar na papiru, slobodno je čak više od 30.000 radnih mesta.

Zapravo, na mestima koja su prikazana kao slobodna, rade nastavnici sa ugovorima na određeno vreme, jer već četiri godine traje zabrana zapošljavanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Ministar prosvete, kažu sindikalci, poslao je školama uputstvo u kojem traži da raskinu sve ugovore sa radnicima na određeno dok tehnološki viškovi ne budu raspoređeni.

"Tek kada oni, prema struci i prebivalištu, budu raspoređeni, direktori mogu da angažuju nastavnike na određeno", navodi Dobrivoje Marjanović iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

Ipak, kako kaže, u praksi će biti malo drugačije: "Školska godina je blizu i mora neko da dočeka decu u učionicama, pa je vrlo moguće da će direktori na početku septembra angažovati kolege koje nisu zaposlene za stalno, a kada se pojavi neko sa statusom tehnološkog viška moraće da dobije to mesto".

"Nadam se da će većina direktora poštovati pravila, da neće skrivati radna mesta i na njih 'ispod žita' zapošljavati svoje kadrove. Verovatno će ipak njih desetak, kao i prethodnih godina, to činiti, pa ćemo sa njima morati da se borimo", objašnjava sagovornik "Novosti".

Kako kaže, sindikati su u svakoj školi pratili slobodna mesta i alarmirali ukoliko direktor pokuša da angažuje svog kandidata, a odbije da primi nekoga ko je tehnološki višak.

Autor: Novosti

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Prekobrojno 4.500 prosvetara

Izvor: Večernje novosti, 28.Avg.2018

Direktori osnovnih i srednjih škola dobili nalog ministarstva prosvete da preuzimaju tehnološke viškove. Oko 400 nastavnika u potpunosti ostalo bez fonda časova UOČI nove školske godine, 4.504 zaposlenih u školama postalo je tehnološki višak. Najviše ih je izgubilo samo...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.