Uložena žalba zbog odbijanja rehabilitacije Milana Nedića

Izvor: Radio 021, 29.Avg.2018, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uložena žalba zbog odbijanja rehabilitacije Milana Nedića

Punomoćnik podnosilaca zahteva za rehabilitaciju srpskog premijera za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića, advokat Zoran Živanović, podneo je žalbu na odluku kojom je u julu odbijen zahtev za rehabilitaciju.

O žalbi na rešenje od 11. jula Višeg suda u Beogradu, kojim je kao neosnovan odbijen zahtev predlagača za rehabilitaciju pokojnog Nedića, odlučivaće Apelacioni sud u Beogradu.

Viši sud u Beogradu je odbio zahtev za rehabilitaciju kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je traženo da se poništi Uredba Vlade FNRJ, kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava.

U izjavi za Tanjug, advokat Živanović precizirao je da žalbom traži da se delimično preinači rešenje Višeg suda, a delimično ukine i naloži ponovno odlučivanje o zahtevu za rehabilitaciju. Ukidanje je tražio u pogledu odbacivanja zahteva za odlučivanje o lišenju života Milana Nedića, kao i odbijanja da se ukine odluka državne komisije kojom je Nedić proglašen za pomagača okupatora. Preinačenje je traženo za odluku koja se tiče oduzimanja imovine i hapšenja Nedića.

Predlagači su zahtevom tražili da se utvrdi da je general Nedić lišen slobode bez sudske ili administrativne odluke kao žrtva progona iz političkih i ideoloških razloga, kao i da je ništavo rešenje Trećeg narodnog sreskog suda za grad Beograd od 31. januara 1946. godine o konfiskaciji imovine Nedića od dana donošenja i da su ništavne sve njegove pravne posledice.

Prvostepeno rešenje nije detaljno objavljeno, već je sud saopštio samo odbijene i odbačene zahteve predlagača.

Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen.

Postupak za rehabilitaciju Nedića iniciran je 2008. godine, ali je rasprava pred sudskim većem, kojoj prisustvuje i javnost, počela u decembru 2015. godine. Sud je tokom postupka saslušao desetak svedoka i istoričara.

U toku postupka, sud je odbio pravo jevrejskim opštinama da se umešaju u postupak i osporavaju vraćanje građanskih prava Nediću, a tu odluku je potvrdio i Apelacion sud, budući da je ovo "jednostranački postupak" koji se vodi po pravilima vanparničnog postupka i nema "druge strane".

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u javnosti, budući da jedan deo građana smatra da je Nedić zločinac i da sud treba da odbije rehabilitaciju.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.