Izvor: Radio 021, 18.Jun.2019, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS: Neprihvatljiv zahtev da novinari unapred šalju pitanja funkcionerima

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra neprihvatljivim postupak savetnice za medije zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, Maše Radulović, koja je nakon jučerašnje konferencije za novinare poručila, kako je objavio N1, da će novinari ove televizije ubuduće morati da unapred šalju pitanja njoj lično "kao što to čine sve ostale kolege".

Radulović nije odgovorila na imejl UNS-a u kojem su traženi odgovori na pitanja zašto i od kada mediji unapred treba da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << šalju pitanja za zamenika gradonačelnika Beograda.

UNS ističe da traženje da novinari unapred šalju pitanja znači ograničavanje prava i dužnosti novinara na postavljanje pitanja od interesa za javnost.

UNS podseća da nosioci javnih funkcija moraju uvek biti spremni da odgovore na pitanja novinara, a ako ne znaju odgovor moraju dati objašnjenje zbog čega ga nemaju.

UNS poziva i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da utvrdi da li je bilo upada u imejl prepisku direktora televizije N1 Jugoslava Ćosića sa novinarima te medijske kuće i ističe da po Kodeksu novinara Srbije novinari naloge primaju isključivo od svojih urednika.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.