NUNS: Nedopustiv Vesićev pokušaj zastrašivanja novinara

Izvor: RTS, 18.Jun.2019, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS: Nedopustiv Vesićev pokušaj zastrašivanja novinara

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo, kako su ocenili, nedopustivo ponašanje zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića koji je izjavio da ima uvid u internu komunikaciju urednika i novinara televizije N1.
Udruženje je pozvalo tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal da istraži da li je, ko i na koji način neovlašćeno presreo internu komunikaciju u redakciji N1.
U >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saopštenju NUNS je ocenio da Vesić u svojoj dugoj kampanji protiv N1 sa neargumentovanih kritika izveštavanja te televizije prelazi na najdirektnije zastrašivanje urednika i novinara na način koji nije zapamćen u novije vreme.
"Tvrdnja da poseduje interni meil koji je urednik N1 uputio novinarima te medijske kuće sračunata je na to da pokaže neograničenu moć aktuelnog režima. Vesić je time demonstrirao bahatost političara za koga ne važe Ustav I zakoni ova zemlje", naglašava se u saopštenju NUNS-a.
NUNS podseća da Ustav Srbije precizira da je tajnost pisama i drugih sredstava komuniciranja nepovrediva, a da je odstupanje dozvoljeno samo na osnovu odluke suda, ako je to neophodno radi vođenja krivičnog postupka ili zaštite bezbednosti Srbije.
Zakon o elektronskim komunikacijama takođe garantuje tajnost elektronskih komunikacija, a Zakon o javnom informisanju i propisuje da se "sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja".
Udruženje je istakalo da potpuno podržava profesionalni I anticenzorski stav N1 "da kabinetu zamenika gradonačelnika, kao niti bilo kome drugom, nikada unapred neće slati pitanja, uprkos pretnji iz njegovog pi-ar tima", uz podsećanje da su javni funkcioneri obavezni da odgovaraju na pitanja novinara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.