Izvor: Radio 021, 08.Apr.2021, 14:29

U Srbiju do kraja godine stižu tri Štadlerova voza za prugu Beograd - Novi Sad

Ugovor o nabavci tri elektro-motorna voza za brzine od 200 kilometara na sat potpisali su danas ministar građevinarstva Tomislav Momirović i direktor prodaje za Centralnu i Istočnu Evropu kompanije Štadler Željko Davidović.

Ovi vozovi saobraćaće na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad, koju trenutno zajedno sa domaćim podizvođačima rade kineski i ruski partneri.

Najavljeno je da će brza pruga biti gotova do kraja godine, a građani će prema planu već početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << naredne iz Novog Sada za Beograd stizati za svega nešto više od dvadeset minuta.

Ministar Momirović kaže da je Srbija po prvi put u svojoj istoriji nabavila vozove koji će razvijati brzine veće od 200 kilometara na čas, te potvrđuje da su nabavljeni po ceni od oko 62,2 miliona evra.

"Očekujem da već u februaru sledeće godine uspostavimo komercijalnu liniju do Novog Sada. Jedini ponuđač koji je dostavio ponudu bio je renomirani švajcarski proizvođač Štadler, sa ponuđenom cenom od 62.197.200 evra sa PDV-om", rekao je ministar.

On dodaje i da se radi o tri najsavremenije dvospratne elektromotorne garniture, koje su izuzetnog komfora.

"U skladu sa modelom ugovora iz konkursne dokumentacije, na koji se ponuđač saglasio, zahtevani rok za isporuku prvog voza je 31. oktobar ove godine, a drugog i trećeg 31. decembar. Ukupan kapacitet sedišta je 316, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću. Voz će imati bežični internet, displeje koji pokazuju zauzetost sedišta, mini bar i još mnogo pogodnosti. Ovi vozovi će biti slika i prilika moderne Srbije, koja ide u korak sa najsavremenijim tehnologijama, koja je spremna i sposobna da ulaže u budućnost i završava do sada nezamislive projekte", zaključuje Momirović.

Autor: Tanjug, 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.