U Srbiju do kraja godine stižu tri Štadlerova voza za prugu Beograd - Novi Sad

Ugovor o nabavci tri elektro-motorna voza za brzine od 200 kilometara na sat potpisali su danas ministar građevinarstva Tomislav Momirović i direktor prodaje za Centralnu i Istočnu Evropu kompanije Štadler Željko Davidović.
U Srbiju do kraja godine stižu tri Štadlerova voza za prugu Beograd - Novi Sad
Foto: 021.rs
Ovi vozovi saobraćaće na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad, koju trenutno zajedno sa domaćim podizvođačima rade kineski i ruski partneri. 
 
Najavljeno je da će brza pruga biti gotova do kraja godine, a građani će prema planu već početkom naredne iz Novog Sada za Beograd stizati za svega nešto više od dvadeset minuta. 
 
Ministar Momirović kaže da je Srbija po prvi put u svojoj istoriji nabavila vozove koji će razvijati brzine veće od 200 kilometara na čas, te potvrđuje da su nabavljeni po ceni od oko 62,2 miliona evra.
 
"Očekujem da već u februaru sledeće godine uspostavimo komercijalnu liniju do Novog Sada. Jedini ponuđač koji je dostavio ponudu bio je renomirani švajcarski proizvođač Štadler, sa ponuđenom cenom od 62.197.200 evra sa PDV-om", rekao je ministar.
 
On dodaje i da se radi o tri najsavremenije dvospratne elektromotorne garniture, koje su izuzetnog komfora.
 
"U skladu sa modelom ugovora iz konkursne dokumentacije, na koji se ponuđač saglasio, zahtevani rok za isporuku prvog voza je 31. oktobar ove godine, a drugog i trećeg 31. decembar. Ukupan kapacitet sedišta je 316, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću. Voz će imati bežični internet, displeje koji pokazuju zauzetost sedišta, mini bar i još mnogo pogodnosti. Ovi vozovi će biti slika i prilika moderne Srbije, koja ide u korak sa najsavremenijim tehnologijama, koja je spremna i sposobna da ulaže u budućnost i završava do sada nezamislive projekte", zaključuje Momirović.
  • Чортановци

    08.04.2021 20:40
    Уместо четири ж. станице: Карловачки виногради, Чортановци Дунав, Чортановци и Бешка, биће само једна усред атара (усред ничега) између села Чортановаца и Бешке.
    Коме то треба, ко ће то користити?
  • M

    08.04.2021 17:17
    @Чортановци
    Ići će dve linije voza jedna linija BG-NS i jedna na koju voz staje na 9 stanica.Barem sam tako razumeo.
  • Vlada

    08.04.2021 17:16
    Znači!
    Znači da su ova dvojica gorepomenutih individua od danas bogatiji za par miliona od svega! Za direktora istočnog ne znam, mada mogu ruku u vatru da stavim da će se jako brzo naći neka sprega sa stručnjacima izstranke, ali znam sigurno da od ministra šupezdina, ne bih uzeo ni ora,, podguzni ministar kako izgleda, tako i miri, Ovo je za kad se ono kao budu trazile pare nazad,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.