Izvor: Radio 021, 08.Jun.2019, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope ponovo poziva Srbiju da rešava slučajeve nestalih beba

Komitet ministara Saveta Evrope ponovo je pozvao Srbiju da hitno preduzme sve mere kako bi se zakonski rešio slučaj nestalih beba.

Komitet pre svega poziva Srbiju na usvajanje posebnog zakona (lex specialis) koji je prosleđen parlamentu.

Kako je saopšteno posle sastanka u Strazburu, Komitet ministara SE pozvao je srpske vlasti da osiguraju što hitnije usvajanje zakona koji čeka u parlamentu i da im dostave ažurirane informacije o usvajanju zakona i drugim merama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kako bi se osigurali efikasni mehanizmi za utvrđivanje činjenica.

Komitet ministara SE odlučio je da ponovo razmatra pitanje nestalih beba, u svetlu informacija koje obezbede srpske vlasti, na sastanku u septembru, kao i da pripremi nacrt nove privremene rezolucije za sastanak u decembru.

Sa zabrinutošću je konstatovano da zakon o nestalim bebama još nije usvojen, uprkos ponovljenim pozivima Komiteta ministara SE i uveravanjima srpskih vlasti da će to biti učinjeno. Komitet ministara SE tako je je izrazio duboko žaljenje što ga srpske vlasti nisu informisale o razvoju situacije s usvajanjem zakona i preduzimanjem drugih mera za uspostavljanje mehanizama za utvrđivanje činjenica.

Komitet ministara Saveta Evrope, koji nadgleda izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava na redovnim sastancima četiri puta godišnje, razmatrao je sprovođenje presude u slučaju nestale bebe u Srbiji na sastanku u Strazburu od 4. do 6. juna.

Presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zorice Jovanović iz 2013. godine Srbija je morala da u roku od tri meseca isplati 10.000 evra naknade, jer je njeno dete rođeno 1983. godine upisano u knjigu rođenih, ali ne i umrlih. Sud je zaključio da je tužiteljki oštećeno pravo na porodični život i obavezao Srbiju da u roku od godinu dana odgovori majci šta se desilo s njenim detetom.

Poslednji put Komitet ministara razmatrao je sprovođenje te presude u decembru 2018. i tada je ponovo pozvao Srbiju da hitno preduzme sve mere kako bi se zakonski rešio slučaj nestalih beba.

U privremenoj rezoluciji Komitet ministara je naveo da srpske vlasti, iako su bile u obavezi prethodnim rezolucijama, nisu usvojile zakon kojim bi se uspostavio mehanizam za pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji.

Prema nekim podacima, u Srbiji je za više decenija bilo oko 5.000 slučajave nestalih beba, dok je po podacima MUP-a iznetim prošle godine, podneto oko 615 krivičnih prijava za otmicu novorođenčadi.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

SE ponovo insistira da Srbija usvoji zakon o „nestalim bebama“

Izvor: Danas, 08.Jun.2019

Savet Evrope (SE) primećuje sa ozbiljnom zabrinutošću da vlasti u Srbiji, uprkos ponovljenim pozivima i uveravanjima da će nacrt zakona o "nestalim bebama" biti usvojen, nisu usvojile mere koje zahteva presuda Evropskog suda za ljudska prava, saopštio je Komitet ministara SE posle sastanka u Strazburu. Članak...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.