Izvor: Radio 021, 26.Okt.2019, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu kao podrška uzbunjivačima, učesnici s maskama zbog zagađenja vazduha

Protest u organizaciji Udruženja "Jedan od pet miliona" održan je večeras u Beogradu, glavna tema bili uzbunjivači, a zbog zagađenosti vazduha u Beogradu neki učesnici protesta nosili su maske za lice.

Na protestu je pročitano pismo podrške uzbunjivaču Aleksandru Obradoviću iz fabrike namenske industrije Krušik, koje će mu biti predato sa potpisima okupljenih i uz poruku "Solidarnost je naša snaga".

Studentkinja Aleksandra Reković iz organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << protesta pročitala je pismo u kome je navedeno da se u mračnim vremenima rađaju heroji, a to su obični ljudi i, komšije.

Oni se ne mire sa nepravdom i poniženjem, a Obradović je časno postupio u borbi protiv državne mafije, dodaje se u pismu. Ona je podsetila da je Obradović u kućnom pritvoru, gde će mu biti odneseno pismo, koje u znak podrške potpisuju građani okupljeni na protestu.

Bivši policajac Milan Dumanović protiv koga je podignuta optužnica za otkrivanje službene tajne o njegovom angažovanju tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Potočarima, rekao je da je optužen jer je izneo istinu i da je suđenje zatvoreno za javnost, kako se navodna tajna ne bi čula.

"Moj motiv da tako postupim je zato što želim da budem policajac, a ne da živim na kolenima", rekao je Dumanović, objašnjavajući zašto je govorio o tome šta se dešavalo u Potočarima, gde je kako je dodao, nezakonito upućen.

On je podsetio da je odbačena krivična prijava koju je podneo protiv nadređenih, uključujući državnu sekretarku Dijanu Hrkalović. Dumanović se izvinio građanima što, kako je rekao, huligani opet imaju službene legitimacije, i podsetio na slučaj Savamala kada je "suspendovana pravna država".

Pozvao je i druge građane koji imaju saznanja o krivičnim delima da se jave i budu uzbunjivači. "Sada je mnogo lakše, imamo uz nas ove mlade ljude iz organizacije Jedan od pet miliona. Građani ustanite i budite ponovo ponosni", poručio je Dumanović.

Jedan od organizatora protesta Srđan Marković izjavio je da će čekati kakvu će odluku doneti Rektorat o doktoratu ministra finansija Siniše Malog. Komentarišući stav etičke komisije Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu da taj rad nije plagijat, on je rekao da su još jednom pokazali kukavičluk.

Neki od učesnika protesta doneli su hirurške maske, kao simboličnu poruku protiv zagađenja Beograda, a podsetili su i da građani ne mogu slobodno da hodaju jer su ulice mesecima raskopane.

Nakon obraćanja na platou ispred Filozofskog fakulteta, učesnici skupa su krenuli u protestnu šetnju do zgrade RTS, gde su pozvali građane da budu uzbunjivači i nalepnicama sa tom porukom prekrili ulazna vrata te medijske kuće. Na nalepnicama piše "Krajnje je vreme budite(se) uzbunjivači", uz potpis "Jedan od pet miliona".

Marković je pozvao direktora RTS-a Dragana Bujoševića da profesionalno radi svoj posao, ili da se povuče sa tog mesta. Protest je završen zakazivanjem novog okupljanja za sledeću subotu.

Nekoliko stotina građana prisustvovalo je juče u Novom Sadu protestu Saveza za Srbiju protiv režima Aleksandra Vučića, a opozicija je tom prilikom poručila da se svi moraju odupreti strahu, o čemu više OVDE.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.