Izvor: Radio 021, 10.Jun.2020, 08:08

Od 1. jula priključak za gas 780 evra i moguće plaćanje na rate

Sva domaćinstva koja žele da uvedu gas, to će od 1. jula moći da učine po povoljnijim uslovima.

Neće se čekati na priključak, a 780 evra koliko će koštati, otplaćivaće se na rate tri godine bez kamate, u sklopu mesečnog računa.

U "Srbijagasu" očekuju da će sa nižom cenom dobiti oko 550.000 novih korisnika.

"Ono što raduje, prošle godine u odnosu na pretprošlu priključeno je tačno 6.097 novih domaćinstava. Znači da postoji interesovanje", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kaže za RTS predsednik Saveta Agencije za energetiku Dejan Popović.

Sručnjaci podsećaju da veće korišćenje gasa, osim energetske, donosi i ekonomsku i ekološku korist.

"Sa jedne strane najmanje zagađuje životnu sredinu, a sa druge strane to je najeftinije gorivo. Gas je sada jeftin, ne samo zbog niske cene nafte sa kojom se upoređuje, nego je uopšte svuda u svetu korišćenje gasa najeftinije za domaćinstva i industriju", kaže Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije.

U Srbiji gas koristi oko 260.000 domaćinstva.

"Tu je potencijal ogroman. Znači kada bi cela Srbija bila gasifikovana postoji potecijal, pošto ima 3,5 miliona brojila za domaćinstva u električnoj energiji, znači potencijal je i do 3,5 miliona", kaže Dejan Popović.

Srpska gasna mreža je nerazvijena - samo šest okruga je potpuno gasifikovano, i to u Vojvodini, a čak trinaest okruga je negasifikovano, ostali su delimično. Očekuje se da će gasovod "Balkanski tok" ubrzati i gasifikaciju zemlje.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.