Izvor: Radio 021, 27.Feb.2020, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na uvidu plan koji predviđa stambene zgrade umesto DES-a i proširenje Betanije i vrtića

Urbanistički plan koji predviđa da se na mestu kompleksa DES-a izgrade još više stambene zgrade, proširi kompleks Betanije i dogradi vrtić u Marodićevoj ulici, nalazi se na ranom javnom uvidu.

Gradska uprava je do 9. marta na rani javni uvid stavila izmene Plana detaljne regulacije blokova između ulica Novosadskog sajma, Mičurinove, Bulevara kralja Petra I i Branimira Ćosića i to tri lokacije: kompleks fabrike DES koji ima površinu od 0,93 hektara, Betanija sa 2,2 hektara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i vrtić od 0,4 hektara.

Dosadašnji planovi su predviđali da se iseli postojeći kompleks DES-a koji je tu decenijama i da na njegovom mestu budu izgrađene stambene zgrade. U te planove spadaju i generalni plan koji je predvideo zgrade do maksimalno četiri sprata sa potkrovljem, ali i detaljni plan za trospratnice sa potkrovljem. Prema istim dokumentima za kompleks Betanije i vrtić u Marodićevoj ulici je ostavljen prostor za proširenje.

Urbanisti sada predlažu da se na mestu DES-a sagrade četvorospratnice sa potkrovljem, što je povećanje za jedan sprat u odnosu na dosadašnja rešenja. U kompleksu će biti dozvoljena zauzetost površine od 40 odsto i gradnja oko 100 stanova sa obavezom obezbeđivanja dovoljno prostora za parkiranje, kao i izrada urbanističkog projekta. Urbanisti predlažu da bude minimalno 25 odsto zelenih površina u okviru novog kompleksa zgrada. Podsetimo da se o ovim izmenama planova i gradnji stambenih zgrada na mestu DES-a govorilo na decembarskoj sednici Skupštine grada, kada je data saglasnost da se krene u proceduru izmena i da je vrh Grada tada naveo da se i dalje radi na očuvanju DES-a. O tome više OVDE.

Prema planu koji je na javnom uvidu u okviru kompleksa Betanije predviđa se rušenje postojećeg prizmenog objekta i proširenje kompleksa ka ulici Slobodana Bajića gradnjom trospratne zgrade namenjene Gradskom porodilištu sa neonatologijom.

Za vrtić u Marodićevoj ulici se predviđa proširenje do visine od jednog sprata i dogradnja, tako da ima kapacitet od 270 dece.

Detaljan grafički predlog plana može se preuzeti OVDE, a tekst plana OVDE. Građani plan mogu videti i u prostorijama Mesne zajednice "Narodni heroji" u Majevičkoj 2b i prostorijama "Urbanizma" na Bulevaru cara Lazara 3, a prigovori se predaju do 9. marta Gradskoj upravi za urbanizam u Školskoj 3.

Autor: Žarko Bogosavljević - zarko@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.