Maloletnici uništavali pekare po Novom Sadu i dobili samo packe

Izvor: Radio 021, 16.Okt.2017, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maloletnici uništavali pekare po Novom Sadu i dobili samo "packe"

Od uništavanja pekara u Novom Sadu, čiji su vlasnici Albanci, prošlo je tačno tri godine, a izrečeno je sedam vaspitnih mera prema maloletnicama.

Od 16. do 21. oktobra 2014. godine, posle utakmice Albanija-Srbija u Beogradu, kada je na "Marakani" pušten dron sa zastavom Velike Albanije, u Vojvodini je zabeležen niz napada na objekte čiji su vlasnici Albanci ili na objekte za koje su napadači mislili da su vlasnici ove nacionalne manjine.

U napadima je potpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << izgorela "AS Pek", a materijalna šteta je naneta pekarama "Evropa", "Telep", "Gozd", "Vojvođanka" i ćevabdžinica "Baš ćevap". Situacija se smirila tek kada je policija počela da obezbeđuje objekte za koje se pretpostavilo da mogu biti meta napadača.

Zbog napada na pekaru "Telep", vaspitna mera izrečena je za šest maloletnika, svi rođeni 1997. godine. Oni će morati da se uključe u rad humanitarnih organizacija od po 40 časova u periodu od šest meseci.

Kako nam je rečeno u Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, K. I. rođenom 1998. godine izrečena je vaspitna mera pojačanog roditeljskog nadzora, koja može da traje najmanje šest meseci, a najviše dve godine. O prestanku ove mere Viši sud u Novom Sadu će naknadno odlučiti.

U slučaju jednog maloletnika, takođe rođenog 1998. godine, obustavljen je postupak. Osim toga, u dva predmeta koja se vode zbog napada na objekte Albanaca izvršioci krivičnog dela nisu otkriveni.

Iako su pre tri godine nastradili i objekti vlasnika pekare "Vojvođanka i "Grozd", u tim slučajevima nije pokrenut postupak. U slučaju "Vojvođanke" nije podneta krivična prijava, dok je događaj u vezi sa "Gozdom" kvalifikovan kao krivično delo oštećenja tuđe stvari, za koje se gonjenje preduzima po privatnoj tužbi.

U slučaju "Gozda", kako je ranije objavila "Inicijativa mladih za ljudska prava", identifikovan je 21-godišnji mladić koji je priznao učešće u incidentu.

Incidenti slični onima u Novom Sadu dogodili su se u nekoliko mesta Vojvodine u periodu od 16. do 21. oktobra. Napadi su zabeleženi u Somboru, Bečeju, Apatinu, Banovcima, Sremskoj Mitrovici. U Subotici dva maloletnika su pokušala da zapale Muhadžir džamiju. Identifikovani napadači na muslimanske objekte u Vojvodini bili su mlađi od 25 godina.

Podsetimo, talas nacionalne mržnje u Vojvodini počeo je posle utakmice između Srbije i Albanije 2014. godine, u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu. Iako je utakmica bila proglašena za događaj visokog rizika, a na "Marakani" bile raspoređene jake policijske snage, na stadionu je pušten dron sa zastavom takozvane Velike Albanije.

Srpski fudbaleri su skinuli zastavu, a nekoliko navijača je napalo albanske igrače koji su bežali u tunel. Potpirivanju nacionalne i verske mržnje doprineli su tabloidi svojim senzacionalističkim izveštavanjem o ovom događaju.

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Zbog uništavanja albanskih pekara pre tri godine, sedam maloletnika na humanitarnom radu

Izvor: Radio 021, 16.Okt.2017

Od uništavanja pekara u Novom Sadu, čiji su vlasnici Albanci, prošlo je tačno tri godine, a izrečeno je sedam vaspitnih mera prema maloletnicama...Od 16. do 21. oktobra 2014. godine, posle utakmice Albanija - Srbija u Beogradu, kada je na stadionu Partizana pušten dron sa zastavom Velike Albanije,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.