Izvor: Radio 021, 17.Jul.2020, 16:05

Kisić Tepavčević: Procene su da je stvaran broj inficiranih pet do deset puta veći

Prema procenama, stvaran broj inficiranih je pet do deset puta veći od broja registrovanih slučajeva, rekla je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

"Iz tog razloga su preventivne mere da svi nosimo maske i da se ponašamo kao potencijalni rezervoari zaraze", dodala je doktorka.

Da redovno učimo i saznajemo nove stavri o virusu, rekao je direktor Infektivne klinike doktor Goran Stevanović.

Kada je reč o novim istraživanjaima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da je jedan od prvih simptoma korona virusa glavobolja, Stevanović kaže da je povišena temperatura i dalje glavni simptom.

"Svi drugi simptomi se javljaju u različitoj učestalosti u zavisnosti od uzrasta i navika pacijenata, kao što su i gubitak čula mirisa i ukusa, glavobolja, mučnina, povraćanje", naveo je on.

Stevanović kaže da se do sada pokazalo da muškarci češće obolevaju od kovida 19 i da imaju težu kliničku sliku. Odnos je otprilike 60 odsto muškaraca naspram 40 odsto žena, dodao je Stevanović.

Sadašnja epidemiološka situacija jeste nestabilna, ali ako se budemo pridržavali svih mera, to će dati efekte, rekla je doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Ona je navela da će efekti primenjenih mera biti vidljivi kada se bude beležio opadajući trend obolelih.

"Za sve nas jedini prihvatljiv i očekivan i željeni efekat jeste da više ovu bolest ne registrujemo u našoj populaciji, ako se budemo ponašali odgovorno kao što radimo poslednjih dana sasvim sigurno ćemo videti efekte mera", dodala je doktorka.

Na pitanje da li sa sigurnošću mogu da kažu da se neko zarazio korona virusom na protestima, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da već ima ljudi koji već u anketama kažu da su bili na protestu ili da im je neko od članova porodice bio na protestu.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.