Izvor: Radio 021, 09.Maj.2020, 20:24

Imunolog Janković: Epidemija nije završena, ima i dalje smrtnih ishoda

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da poslednji podaci o situaciji sa korona virusom ukazuju na to da se nastavlja relativno povoljan trend jenjavanja epidemije, ali da se ne može reći da je sve dobro, jer i dalje ima smrtnih ishoda.

"Mi imamo smirivanje ove epidemije a da li će se tako nastaviti zavisi od toga da li će se ove mere koje su sada na snazi shvatati ozbiljno. Ono gde vidim opasnost to je neka ideja da je sada sve gotovo. Nije još kraj, moramo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ispratimo ovo do kraja", rekao je Janković za TV Pink.

Janković, koji je i član Kriznog štaba za suzbijanje kovid-19, rekao je da i kada u Srbiji ne bude virusa mora da se "stražari" da se virus ne vrati, jer nije suzbijen svuda u svetu, ali da je to sasvim drugačija faza borbe protiv pandemije.

"Prevencija bliskih kontakata kojima se može preneti korona virus je ključna, a bila je i sve vreme, ali da se sada ugradi u naše svakodnevne aktivnosti, u tu, ako ćemo je tako zvati, novu normalnost", rekao je Janković.

Kako je podsetio, potrebno je da svi međusobno treba da se dovoljno "razmaknu", a kada mora da se dolazi u kontakt s drugim ljudima, da se koriste sredstva lične zaštite maska i rukavice. Na pitanje koja su mesta potencijalno najopasnija i gde bi trebalo biti najobazriviji, on je naveo da svakako treba da se izbegnu gužve u javnom prevozu.

"Kada ulaze u gradski prevoz da gledaju da ne budu u previše bliskom kontaktu. Tu su i rukavice isto važne, zbog mogućnosti da se kapljice koje su pale na predmete, na šipke za držanje, prenesu rukama na služokože", objasnio je Janković.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

DR JANKOVIĆ UPOZORAVA: Mere koje su sada na snazi moramo shvatiti ozbiljno, ova stvar je KLJUČNA

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2020

Imunolog Srdja Janković izjavio je danas da poslednji podaci o situaciji sa korona virusom ukazuju da se nastavlja relativno povoljan trend jenjavanja epidemije, ali da se ne može reći da je sve dobro, jer i dalje ima smrtnih ishoda...- Mi imamo smirivanje ove epidemije a da li će se tako nastaviti...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.