DR JANKOVIĆ UPOZORAVA: Mere koje su sada na snazi moramo shvatiti ozbiljno, ova stvar je KLJUČNA

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2020, 21:06

DR JANKOVIĆ UPOZORAVA: Mere koje su sada na snazi moramo shvatiti ozbiljno, ova stvar je KLJUČNA

Imunolog Srdja Janković izjavio je danas da poslednji podaci o situaciji sa korona virusom ukazuju da se nastavlja relativno povoljan trend jenjavanja epidemije, ali da se ne može reći da je sve dobro, jer i dalje ima smrtnih ishoda.

- Mi imamo smirivanje ove epidemije a da li će se tako nastaviti zavisi od toga da li će se ove mere koje su sada na snazi shvatati ozbiljno. Ono gde vidim opasnost to je neka ideja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da je sada sve gotovo. Nije još kraj, moramo da ispratimo ovo do kraja - rekao je Janković.

Janković, koji je i član Kriznog štaba za suzbijanje kovid-19, rekao je da i kada u Srbiji ne bude virusa mora da se "stražari" da se virus ne vrati, jer nije suzbijen svuda u svetu, ali da je to sasvim drugačija faza borbe protiv pandemije.

- Prevencija bliskih kontakata kojima se može preneti korona virus je ključna, a bila je i sve vreme, ali da se sada ugradi u naše svakodnevne aktivnosti, u tu, ako ćemo je tako zvati, novu normalnost - rekao je Janković.

Kako je podsetio, potrebno je da svi međusobno treba da se dovoljno "razmaknu", a kada mora da se dolazi u kontakt s drugim ljudima, da se koriste sredstva lične zaštite - maska i rukavice.

Na pitanje koja su mesta potencijalno najopasnija i gde bi trebalo biti najobazriviji, on je naveo da svakako treba da se izbegnu gužve u javnom prevozu.

- Kada ulaze u gradski prevoz da gledaju da ne budu u previše bliskom kontaktu. Tu su i rukavice isto važne, zbog mogućnosti da se kapljice koje su pale na predmete, na šipke za držanje, prenesu rukama na služokože - objasnio je Janković.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.