Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Maj.2020, 19:58

Imunolog Janković: Epidemija jenjava, ali nije završena

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da poslednji podaci o situaciji sa koronavirusom ukazuju da se nastavlja relativno povoljan trend jenjavanja epidemije, ali da se ne može reći da je sve dobro, jer i dalje ima smrtnih ishoda.

"Mi imamo smirivanje ove epidemije a da li će se tako nastaviti zavisi od toga da li će se ove mere koje su sada na snazi shvatati ozbiljno. Ono gde vidim opasnost to je neka ideja da je sada sve gotovo. Nije još kraj, moramo da ispratimo ovo do >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kraja", rekao je Janković za TV Pink.

Janković, koji je i član Kriznog štaba za suzbijanje kovid-19, rekao je da i kada u Srbiji ne bude virusa mora da se "stražari" da se virus ne vrati, jer nije suzbijen svuda u svetu, ali da je to sasvim drugačija faza borbe protiv pandemije.

"Prevencija bliskih kontakata kojima se može preneti koronavirus je ključna, a bila je i sve vreme, ali da se sada ugradi u naše svakodnevne aktivnosti, u tu, ako ćemo je tako zvati, novu normalnost" rekao je Janković.

Kako je podsetio, potrebno je da svi međusobno treba da se dovoljno "razmaknu", a kada mora da se dolazi u kontakt s drugim ljudima, da se koriste sredstva lične zaštite - maska i rukavice.

Na pitanje koja su mesta potencijalno najopasnija i gde bi trebalo biti najobazriviji, on je naveo da svakako treba da se izbegnu gužve u javnom prevozu.

"Kada ulaze u gradski prevoz da gledaju da ne budu u previše bliskom kontaktu. Tu su i rukavice isto važne, zbog mogućnosti da se kapljice koje su pale na predmete, na šipke za držanje, prenesu rukama na služokože", objasnio je Janković.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ima smrtnih ishoda, mora da se stražari"

Izvor: B92, 09.Maj.2020

Imunolog Srdja Janković izjavio je da poslednji podaci o situaciji sa korona virusom ukazuju da se nastavlja relativno povoljan trend jenjavanja epidemije,..Ali i da se ne može reći da je sve dobro, jer i dalje ima smrtnih ishoda..."Mi imamo smirivanje ove epidemije a da li će se tako nastaviti zavisi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.