Imunolog Janković: Epidemija nije završena, ima i dalje smrtnih ishoda

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da poslednji podaci o situaciji sa korona virusom ukazuju na to da se nastavlja relativno povoljan trend jenjavanja epidemije, ali da se ne može reći da je sve dobro, jer i dalje ima smrtnih ishoda.
Imunolog Janković: Epidemija nije završena, ima i dalje smrtnih ishoda
Foto: FoNet/AP
"Mi imamo smirivanje ove epidemije a da li će se tako nastaviti zavisi od toga da li će se ove mere koje su sada na snazi shvatati ozbiljno. Ono gde vidim opasnost to je neka ideja da je sada sve gotovo. Nije još kraj, moramo da ispratimo ovo do kraja", rekao je Janković za TV Pink.
 
Janković, koji je i član Kriznog štaba za suzbijanje kovid-19, rekao je da i kada u Srbiji ne bude virusa mora da se "stražari" da se virus ne vrati, jer nije suzbijen svuda u svetu, ali da je to sasvim drugačija faza borbe protiv pandemije.
 
"Prevencija bliskih kontakata kojima se može preneti korona virus je ključna, a bila je i sve vreme, ali da se sada ugradi u naše svakodnevne aktivnosti, u tu, ako ćemo je tako zvati, novu normalnost", rekao je Janković.
 
Kako je podsetio, potrebno je da svi međusobno treba da se dovoljno "razmaknu", a kada mora da se dolazi u kontakt s drugim ljudima, da se koriste sredstva lične zaštite maska i rukavice. Na pitanje koja su mesta potencijalno najopasnija i gde bi trebalo biti najobazriviji, on je naveo da svakako treba da se izbegnu gužve u javnom prevozu.
 
"Kada ulaze u gradski prevoz da gledaju da ne budu u previše bliskom kontaktu. Tu su i rukavice isto važne, zbog mogućnosti da se kapljice koje su pale na predmete, na šipke za držanje, prenesu rukama na služokože", objasnio je Janković.
  • Stručnjak

    11.05.2020 10:11
    Svi sve znamo, naš mentalitet
    Mi smo kao narod zreli za lobotomiju.
    Toliko smo pametni da nas je sve manje, a i država nam je sve manja...
    Nama niko i ništa ne može...
    Nosite maske i pazite na druge!
    Ako ne poštujete svoj zdravlje, bar poštujte tuđe.
    Ovo je globalni problem, zar ne vidite šta se dešava?
    Nema to veze ni sa politikom ni sa strukom već sa zdravim razumom.
  • Kliničar u penziji

    10.05.2020 17:42
    Angry Bird
    Kako da ne.
  • Angry Bird

    10.05.2020 15:34
    Pa mozda virus ima krila,i to mozda ona nevidljiva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.