Izvor: Luftika.rs, 16.Jun.2021, 10:41

Građani samo prave probleme, sprečili stavljanje cevi u reku Tripušnicu kod Trgovišta

Građani su protestima sprečili spuštanje cevi u reku Tripušnicu u selu Donji Stajevac kod Trgovišta. Ovo “ucevljavanje” reke deo je radova na izgradnji mini-hidroelektrane “Pročovci 3”.
Tripušnica je jedna od pritoka reke Pčinje.
Prema pisanju portala Slobodna reč, na mestu gde se izvode radovi nema table sa podacima, a staza koja vodi ka obali reke bila je blokirana debljom granom sa koje je visila crvena traka.
Izvođači radova su po dolasku revoltiranih Stajevčana >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << zaustavili vozila i mašine, a to se dešava svaki put kad se okupe.
Dok meštani tvrde da je promenjeni tok reke ugrozio vodosnabdevanje, da je zgrada u sklopu MHE previše blizu kuća, da na prostoru gde su mašine ima nerešenih imovnsko-pravnih odnosa, kao i da se ljudima preti otkazima ako se pobune, zakonski zastupnik firme koja je investitor Turbo Energy System Oliver Krstić kaže da oni nemaju pravo da borave tu i da samo prave probleme.
-Ne znam šta hoće. Kažu ostaće bez vode, a to nije tačno. Dolaze samo da prave probleme, prolaze kroz moje, ovo je moja dedovina – rekao je kratko Krstić za Slobodnu reč.
Kako su okupljeni na protestu rekli za Slobodnu reč, početkom maja su poslali dopis Sektoru za inspekcijske poslove Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u kome su naveli da se na Tripušnici izvode radovi koji nisu obeleženi i obezbeđeni, da ne postoji tabla sa informacijama, kao i da su upitne dozvole i nije rađena procena uticaja na životnu sredinu.
Krajem maja su dobili obaveštenje da je njihova pritužba bila osnov da inspekcija započne kontrolu građevinske inspekcije opštinske Uprave Opštine Trgovište.
Podsetimo, izgradnja mini-hidroelektrana na reci Pčinji i njenim pritokama počela je pre više od decenije, a do sada je izgrađeno 5 mini-hidroelektrana – 3 na reci Tripušnici, jedna na Lesničkoj reci i jedna na Koćurici, jedino ih još nema na Kozjedolskoj reci.
Samo u selu Radovnica je policija intervenisala desetak puta zbog okupljenih građana koji stopiraju radove, dok je u Donjem Stajevcu izgradnja MHE krenula pre dve godine bez otpora jer su ljudi bili u strahu.
Dolina reke Pčinje je Predeo izuzetnih odlika i pod zaštitom je države, a sama reka je dragocena zbog endemskih vrsta koje žive u njoj.
Sama reka nastaje od nekoliko potoka na zapadnoj padini planine Dukat, teče na zapad pod imenom Tripušnica do ušća sa Lesničkom rekom, i odatle nastavlja tok ka zapadu kao Pčinja. Na području PIO Dolina Pčinje je ustanovljen režim zaštite nacionalnog, drugog stepena, ali se tiče područja koje obuhvata opštine Bujanovac, odnosno katastarskih opština Jablanica, Starac i Vogance, kao i prostor oko manastira Prohor Pčinjski.
Kinezi došli u Srbiju jer moraju da zatvore železare po Kini, zbog valjda čistog vazduha

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.