FOTO: Počeli pripremni radovi za postavljanje spomenika Petru I Karađorđeviću

Izvor: Radio 021, 08.Okt.2018, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Počeli pripremni radovi za postavljanje spomenika Petru I Karađorđeviću

Na Trgu republike, gde bi trebalo da se do 25. novembra podigne spomenik Kralju Petru I Karađorđeviću, krajem prošle nedelje postavljena je ograda, a danas su počeli i radovi.

U Gradskoj upravi za investicije i građevinsko zemljište (UGZI) su za 021.rs naveli da su u toku pripremni radovi na postavljanju spomenika.

U dopisu iz Gradske kuće nije bilo drugih informacija, a uvidom na sajt UGZI može se videti da tender za radove na postavljanju postamenta i parternom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << uređenju još nije završen. Prema dostupnim informacijama, tender je raspisan 28. septembra, a rok za dostavljanje ponuda za radove vredne pet miliona dinara je 10. oktobar.

Radovi, kako se vidi iz tenderske dokumentacije, trebalo bi da obuhvate gradnju postamenta od oko pet i po metara na kojem će biti spomenik visok oko četiri metra. On će se nalaziti na mestu sadašnje betonske površine sa zelenilom.

Sam postament će biti od svetlo sivog granita i na njemu će sa tri strane stajati poseban tekst na ćirilici - "Kralj Petar I Karađorđević 1844 - 1921", "Ruma, 24. novembar 1918 i Novi Sad, 25. novembar 1918", odnosno "Sloboda otvara narodu oči, da upozna svoje mane, pa da ih leči. Sloboda mu daje prilike, da pozna svoje vrline, te da ih razvija i ulaže u delatnost kojom čeliči svoju snagu, unapređuje svoje umno i fizičko blagostanje, da sobom i u saradnji sa ostalim narodima, primiče celo čovečanstvo cilju koji mu je bogom namenjen". Sa jedne strane spomenika predviđen je grb Kraljevine Srbije.

Podsetimo i da se spomenik Kralju Petru lije već nekoliko meseci u firmi "Primus-BMJ" u Beogradu po ceni od 12 miliona dinara, a da je njega izradio vajar Zoran Ivanović, takođe po ceni od 12 miliona dinara.

Ovaj spomenik se postavlja na stogodišnjicu prisajedinjenja Srema, Banata i Bačke Kraljevini Srbiji nakon I svetskog rata. Odluku da se postavi spomenik srpskom monarhu donela je Skupština grada na predlog Saveta za kulturu, pozivajući se na inicijativu iz vremena Kraljevine Jugoslavije koja nikada nije realizovana.

Autor: Žarko Bogosavljević - zarkob@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.