Čak 60 odsto nepismenih u svetu su žene

Izvor: Radio 021, 09.Avg.2016, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čak 60 odsto nepismenih u svetu su žene

Nejednakost među polovima i dalje je izražena u svetu iako je zabeležen napredak u sferi obrazovanja, zapošljavanja i politike, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija.

Među decom koje ne idu u školu devojčica je 2009. godine bilo 53 odsto, što je manje nego 1990. godine, kada ih je bilo 60 odsto, podaci su Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu UN (Unesco). Situacija se značajno poboljšala u Istočnoj Aziji i na Pacifiku, gde je taj procenat za 20 godina sa 70 pao na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 40 odsto.

Broj žena u visokom obrazovanju veći je u razvijenim zemljama, Centralnoj i Istočnoj Evropi, Istočnoj Aziji i na Pacifiku, Latinskoj Americi, Bliskom istoku i u Severnoj Africi. Ipak, 60 odsto nepismenih u svetu i dalje su žene.

Prema podacima UN, samo polovina žena u radnom uzrastu čini deo radno aktivne populacije, odnosno rade ili traže posao, dok je 77 odsto muškaraca u tom položaju.    

Žene više pogađa nezaposlenost (6,2 odsto), dok je tom riziku izloženo 5,5 odsto muškaraca, i to u svim delovima sveta. Žene zarađuju u proseku za 23 odsto manje nego muškarci i, ako se sadašnji tempo promena zadrži, biće potrebno 70 godina da se razlike u zaradama izbrišu.

Kako se navodi, žena menadžera je manje – 39 odsto u razvijenim zemljama i 28 odsto u zemljama u razvoju, a na čelu samo 18,3 odsto kompanija su žene.

U proseku žene obavljaju dva i po puta više sati rada bez naknade, u okviru domaćinstava i negujući decu ili starije.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.