Izvor: Radio 021, 09.Apr.2019, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autorsko tumačenje izložbe "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti" u Galeriji Matice srpske

U okviru bogatog pratećeg programa izložbe "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti", u petak 12. aprila u Galeriji Matice srpske (Trg galerija 1) biće održano autorsko tumačenje izložbe dr Snežane Mišić.

Tumačenjem će biti ukazano na likovno stvaralaštvo Đure Jakšića – umetnika koji autentičnom i snažnom stvaralačkom ličnošću zauzima istaknuto mesto u srpskoj kulturi i umetnosti XIX veka, kroz tri glavne tematske celine slikarevog opusa: portretno, religiozno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i istorijsko slikarstvo. Uz predstavljanje likovnog opusa i ukazivanje na verbalno-vizuelno prožimanje u njegovom stvaralaštvu, autorka izložbe će publici približiti Đuru Jakšića kroz priču o njegovom životnom putu, umetničkom i idejnom formiranju.

Takođe, pubilika će imati priliku da sazna više o mitovima koji su vremenom konstruisani oko ličnosti Đure Jakšića, a na osnovu kojih je, u najvećoj meri, utvrđeno njegovo mesto u nacionalnoj memoriji kao neshvaćenog umetnika i boema. Na ovaj način biće omogućeno potpunije sagledavanje i razumevanje Đure Jakšića i njegovog umetničkog stvaralaštva, kao i mesta koje ono zauzima u srpskoj kulturi i umetnosti.

Sastavni deo izložbe je i multimedijalna prezentacija ikonostasa iz crkve Svetog velikomučenika Prokopija u Srpskoj Crnji, koji je bio prvi veliki slikarski posao mladog Đure Jakšića. U saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu ‒ Katedrom za animaciju u inženjerstvu i Katedrom za teorije i interpretacije prostora u arhitekturi i urbanizmu, publici je zahvaljujući savremenoj tehnologiji dostupan i ovaj Jakšićev slikarski rad. Takođe, u visokokvalitetnoj formi uz snažan trodimenzionalni doživljaj, u saradnji sa Studiom 360 iz Novog Sada kreirana je i virtuelna šetnja izložbom, čime je postala dostupna i širem auditorijumu.

Program počinje u 19 časova. Ulaz na prateće programe petkom je besplatan, a više o izložbi čitajte OVDE. 

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Autorsko tumačenje izložbe "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti" u Galeriji Matice srpske 12. aprila

Izvor: Radio 021, 09.Apr.2019

U okviru bogatog pratećeg programa izložbe "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti", u petak 12. aprila u Galeriji Matice srpske (Trg galerija 1) biće održano autorsko tumačenje izložbe dr Snežane Mišić...Tumačenjem će biti ukazano na likovno stvaralaštvo Đure Jakšića – umetnika koji...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.