Autorsko tumačenje izložbe "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti" u Galeriji Matice srpske 12. aprila

U okviru bogatog pratećeg programa izložbe "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti", u petak 12. aprila u Galeriji Matice srpske (Trg galerija 1) biće održano autorsko tumačenje izložbe dr Snežane Mišić.
Tumačenjem će biti ukazano na likovno stvaralaštvo Đure Jakšića – umetnika koji autentičnom i snažnom stvaralačkom ličnošću zauzima istaknuto mesto u srpskoj kulturi i umetnosti XIX veka, kroz tri glavne tematske celine njegovog opusa: portretno, religiozno i istorijsko slikarstvo. Uz predstavljanje likovnog opusa i ukazivanje na verbalno-vizuelno prožimanje u njegovom stvaralaštvu, autorka izložbe će publici približiti Đuru Jakšića kroz priču o njegovom životnom putu, umetničkom i idejnom formiranju.
 
Takođe, pubilika će imati priliku da sazna više o mitovima koji su vremenom konstruisani oko ličnosti Đure Jakšića, a na osnovu kojih je, u najvećoj meri, utvrđeno njegovo mesto u nacionalnoj memoriji kao neshvaćenog umetnika i boema. Na ovaj način biće omogućeno potpunije sagledavanje i razumevanje Đure Jakšića i njegovog umetničkog stvaralaštva, kao i mesta koje ono zauzima u srpskoj kulturi i umetnosti. 
 
Sastavni deo izložbe je i multimedijalna prezentacija ikonostasa iz crkve Svetog velikomučenika Prokopija u Srpskoj Crnji, koji je bio prvi veliki slikarski posao mladog Đure Jakšića. U saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu ‒ Katedrom za animaciju u inženjerstvu i Katedrom za teorije i interpretacije prostora u arhitekturi i urbanizmu, publici je zahvaljujući savremenoj tehnologiji dostupan i ovaj Jakšićev slikarski rad. Takođe, u visokokvalitetnoj formi uz snažan trodimenzionalni doživljaj, u saradnji sa Studijom 360 z Novog Sada, kreirana je i virtuelna šetnja izložbom, čime je postala dostupna i širem auditorijumu. 
Program počinje u 19 časova. Ulaz na prateće programe petkom je besplatan, a više o izložbi čitajte OVDE. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič