Usvojene izmene i dopune Zakonika o krivičnom postupku

Izvor: Studio B, 22.Okt.2010, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojene izmene i dopune Zakonika o krivičnom postupku

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakonika o krivičnom postupku kojima se omogućava produženje pritvora sa osam na 30 dana za krivična dela sa elementima nasilja za koja je predviđena kazna veća od pet godina zatvora.

Do sada je pritvor određivan za krivična dela za koja je zaprećena kazna od 10 godina zatvora.

Za izmene i dopune Zakonika glasali su poslanici vladajuće koalicije i Liberalno demokratske partije. Amandmanima LDP koje je prihvatila Vlada Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << precizirano je da se nova rešenja odnose na krivična dela sa elementima nasilja.

Izmene i dopune zakonika, za koje je glasalo 130 poslanika, stupiće na snagu narednog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku".

Produženo važenje starih pasoša do kraja 2011.

Važenje starih, plavih pasoša produženo je do kraja 2011. godine, utvrđeno je izmenama Zakona o putnim ispravama koje je usvojila Skupština Srbije. To je treći put od 2007. godine da se zakon menja i produžava rok važenja starih pasoša za godinu dana.

Izmenama zakona predviđena je i mogućnost izdavanja putnih isprava po hitnom postupku, u roku od 48 sati, i bez prilaganja svih neohodnih dokaza o razlozima hitnosti i neodložnosti putovanja. Izmene tog zakona su, kako je naveo predlagač, predložene zbog tehničkih problema u izdavanju pasoša državljanima Srbije u diplomatskim predstavništvima zbog kojih se na izdavanje putne isprave čeka mesecima.

Vizna liberalizacija odnosi se samo na građane koji imaju nove biometrijske pasoše. Evropska unija ukinula je vize građanima Srbije za putovanje u zemlje potpisnice "Šengenskog sporazuma" 19. decembra 2009. godine.

Skupština je potvrdila i sporazume sa vladom Turske o uzajamnom ukidanju viza, sa vladom Azerbejdžana o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i sluzbenih pasoša, sa vladom Brazila o ukidanju viza za njihove državljane i o ukidanju viza za nosioce diplomatskih ili službenih pasoša.

Usvajanjem izmena i dopuna Zakonika o krivičnom postuku, izmena Zakona o putnim isprava i potvrđivanjem četiri sporazuma Skupština Srbije parlament je završio sednicu koja je počela 20. oktobra. Skupština će u utorak, 26. oktobra nastaviti sednicu sa 36 tačaka dnevnog reda koja je bila prekinuta zbog rasprave o izmenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.