Uskoro zakon protiv majstora stečaja

Izvor: Politika, 24.Sep.2014, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro zakon protiv majstora stečaja

Privrednicima koji zloupotrebe prava, a račun firme blokiran, biće zabranjeno pokretanje novih poslova u roku od 60 dana

Zakon „protiv majstora stečajeva i drugih prevaranata”, pred poslanicima Narodne skupštine mogao bi da se nađe u oktobru, a njegova primena očekuje se polovinom naredne godine, izjavio je direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović.

– Očekujemo da ćemo u naredne dve nedelje otvoriti javnu raspravu o zakonu koji je kolokvijalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nazvan „zakon o diskvalifikovanim licima”. Radna grupa je završila preliminarni tekst, ali ćemo biti otvoreni i za nove predloge – kazao je Obradović.

Prema njegovim rečima, zakon će omogućiti osnivanje takozvanog registra diskvalifikovanih lica koji bi trebalo da podigne nivo pravne sigurnosti zemlje. Privrednicima koji zloupotrebe prava iz svoje nadležnosti, zakon će privremeno zabraniti pokretanje novih poslova. Razlog za izricanje takve mere može biti sudska zabrana obavljanja delatnosti zbog izvršenog krivičnog dela ili učinjenog prekršaja.

– Zabrana će se odnositi i na privredne subjekte čiji su poslovni računi u blokadi, a predlog će biti da taj rok ne bi trebalo da bude duži od 60 dana – reko je Obradović. – Jedan broj osoba zloupotrebljava to pravo, registruje novi biznis pri čemu ostavlja postojeću kompaniju u problemima, a otvara novu i na nju prenosi poslovanje.

Obradović kaže da će se zabrana odnositi pre svega na članove organa upravljanja i zakonske zastupnike, odnosno na one koji imaju odlučujuću ulogu u kompanijama.

– Ne možemo sva lica obuhvatiti ovim propisom. Mislim da nema potrebe da zakon obuhvati i osnivače društava, već samo lica koja donose poslovne odluke i kojima je neophodno privremeno ograničiti pravo na pokretanje poslovanja – rekao je Obradović. 

Rok trajanja zabrane ograničen je trajanjem sudske kazne ili dužinom blokade, a nova firma neće moći da se registruje za vreme dok traje kazna koju je sud izrekao, kao ni dok traje blokada poslovnog računa.

Prema Obradovićevim rečima, ovakva vrsta razmene podataka između institucija u Srbiji danas ne postoji i navodi da se uspostavlja i jedinstvena baza prekršaja.

U Radnoj grupi za izradu zakona o diskvalifikovanim licima, čiji je pun naziv „zakon o privremenim ograničenjima prava lica na sticanje i vršenje određenih prava u privrednim subjektima i obavljanje privredne delatnosti” bili su i predstavnici Ministarstva privrede, Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije, kao i predstavnici Pravnog fakulteta.

Prema podacima koje je „Politika” dobila od Narodne banke Srbije, u aprilu 2013. godine zbog neizmirenih dugova bilo je ukupno blokirano 41.288 računa pravnih lica i preduzetnika, a istog meseca ove 49.752. Ukupan dug blokiranih u aprilu 2013. bio je 142,7, a godinu dana kasnije 253,1 milijardu dinara. U prošloj godini u Srbiji je poslovalo 115.613 privrednih društava. U 26.248 nije bilo zaposlenih, a u 22.284 firmi vlasnik je imao još jednog zaposlenog. Preduzeća bez zaposlenih, koja posluju po zakonu i dobrim poslovnim običajima, uobičajena su pojava širom sveta. Takve firme kod nas se često osnivaju da bi se izbegle obaveze prema poslovnim partnerima i državi, a neretko su obične „perionice para”. Treći razlog je, kažu poslovni ljudi koji se drže zakona i poslovnog morala, izvlačenje iz dugova bez kazne. Prezadužena firma namerno se gurne u stečaj, a prethodno se sve što je vredno prenese na novo preduzeće, po pravilu bez zaposlenih.

A. Mikavica

objavljeno: 24.09.2014.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.