Svetski prvak morao da pozajmi pare za novu harmoniku

Izvor: Glas javnosti, Beta, 27.Jan.2011, 07:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski prvak morao da pozajmi pare za novu harmoniku

LOZNICA - Juniorski svetski prvak na harmonici Momir Novaković (19) konačno je, posle šest meseci, dobio novu harmoniku i moći će nesmetano da nastavi dalje muzičko usavršavanje.

Novaković je u Italiji kupio kvalitetnu harmoniku, vrednu 15.000 evra, koja će mu posle pet godina biti prva nova i ispravna harmonika na kojoj će svirati.

Talentovanom Lozničaninu, studentu na muzičkom konzervatorijumu u švajcarskom gradu Luganu, stara harmonika ukradena je u julu prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << godine u Barseloni, gde je imao planiranu seriju koncerata.

U međuvremenu mu je prijatelj pozajmio svoju harmoniku na četiri meseca, što je bilo samo privremeno rešenje. Iako nije imao novac, naručio je novi instrument, u nadi da će za šest meseci, koliko traje izrada, uspeti da ga nabavi.

Obratio se za pomoć državi i lokalnoj samoupravi, ali je ona i pored raznih obećanja izostala. Podršku mu je ponovo pružila princeza Jelisaveta Karađorđević, koja je platila više od trećine potrebnog iznosa.

- Ona mi je i ranije pomagala, obezbedila stipendiju za školovanje u Luganu i odlazak na neka takmičenja, a sada mi je spasla karijeru - rekao je Novaković.

Novčanu pomoć pružilo mu je i Srpsko kulturno udruženje "Desanka Maksimović" iz Lugana, dok su preostali novac njegovi roditelji pozajmili.

Harmonika je izuzetno kvalitetna, košta 15.000 evra i izgrađena je u fabrici "Bugari" u Italiji koja trenutno proizvodi najkvalitetnije instrumente.

Muzički talenat iz Loznice, osvajanjem prvog mesta na Svetskom kupu u Glazgovu oktobra 2008. godine, poneo je titulu juniorskog prvaka sveta iako je svirao na polomljenoj harmonici koja je oštećena prilikom transporta na londonskom aerodromu.

Novaković je završio Srednju muzičku školu u Kragujevcu i dobitnik je više od 40 nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.