Rusija i Kina usvojili mapu puta o energetici

Izvor: Vostok.rs, 27.Sep.2010, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Kina usvojili mapu puta o energetici

27.09.2010. - Moskva i Peking potpisali paket dokumenata o saradnji

Moskva i Peking potpisali su paket dokumenata o saradnji, svojevrsnu mapu puta o energetici za narednih 20 godina. To je jedan od glavnih rezultata državne posete predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva Kini. U ponedeljak u Pekingu potpisani su sporazumi o ganrancijama izvoza ruske nafte, uslovima isporuka gasa i izgradnji dva nova bloka atomske >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << centrale u Kini.

Dmitrij Medvedev i kineski lider Hu Ćintao zajedno su pritisnuli simbolično dugme „restartovanja" isporuka nafte iz Istočnog Sibira u Kinu. Lideri su pustili naftovod, čija ekspoatacija započinje od januara naredne godine. Cevovod čini nepotrebnim aktuelne isporuke železnicom, osigurava stabilnost obima izvoza - 15 miliona tona godišnje. Takođe stvara tehnološke mogućnosti za dvostruko uvećanje isporuka - do 30 miliona tona godišnje. Mada to neće biti jednostavno učiniti, istakao je predsednik kompanije Transnjeft - operator ovog projekta Nikolaj Tokarev u intervjuu dopisniku Glasa Rusije u Pekingu:

Tehnički to se naravno može realizovati - mogu se proširiti postojeći kapaciteti, ali za sada je to na nivou želje. Nije to tako jednostavno - poželeti i sutra će biti 30 miliona. Ali ne isključujemo takvu perspektivu.

Jedna od glavnih intriga pregovora u Pekingu bila je cena gasa. Kina ne želi da kupuje gas po srednjeevropskoj ceni. Problem za sada ostaje, mada su se strane dogovorile da ga sredinom naredne godine zatvore i da potpišu komercijalne ugovore za isporuku ruskog gasa, izjavio je novinarima ruski premijer Igor Sečin.

Ovakav ozbiljan karakter pregovora povezan je sa obimom problema. Dogovaraju se svi elementi saradnje - infrastruktura, razne maršute, razna nalazišta i izvori isporuka. Između ostalog finansijska pitanja. Ako u svim elementima bude nađen dogovor, u šta mi u principu ne sumnjamo, od 2015. godine će započeti isporuke ruskog gasa u Kinu.

U ponedeljak ruski koncern Gasrpom i Kineska nacionalna naftna i gasna korporacija potpisale su dokument o usluvima isporuke gasa. Biće izgrađena dva gasovoda ukupnog kapaciteta 63 milijarde kubnih metara godišnje. To je približni obim ispruka gasa Južnim tokom iz Rusije na jug Evrope. Određen je i takav delikatan momenat kao minimalni obim kupljenog gasa, koji je danas izbio u prvi plan u pregovorima Rusije sa partnerima iz Zapadne Evrope.

Rusija je zainteresovana za otvaranje novog regionalnog energetskog centra na Dalekom Istoku na bazi nalazišta u Sibiru. Između ostalog, kako bi diverzifikovala svoj izvoz i osvojila nove niše na tržištu. Novi sporazumi sa jednim od lidera među svetskim potrošačima resursa, Kinom, korak su u tom pravcu. Tim pre što SAD, Južna Koreja, Japan, Kina trenutno već kupuju rusku naftu i gas. Na redu je još do 10 zemalja Azijsko-Tihookeanskog regiona.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.