Pet faza uvođenja velike mature

Izvor: Politika, 25.Apr.2013, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet faza uvođenja velike mature

Ukoliko poslanici prihvate izmene zakona, prvu kompletnu veliku maturu polagaće sadašnji sedmaci, u leto 2018. godine

Proces uvođenja nove koncepcije maturskih ispita bio bi realizovan u pet faza, od školske 2014/2015. do školske 2018/2019. godine, navodi se u dokumentu „Nacrt koncepcije ispita na osnovu kojih se završava srednje obrazovanje”, koji je predstavljen prvi put u javnosti na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS). Kako se čulo, ovo je prvi, radni predlog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koncepcije velike mature, koji treba da posluži kao polazna osnova za stručnu i javnu diskusiju.

U Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, u koji je „Politika” imala uvid, a koji bi u maju trebalo da bude u skupštinskoj proceduri, navodi se da će ministar prosvete do početka školske 2016/2017. doneti program završnog ispita srednjeg stručnog obrazovanja, a do početka 2017/2018. programe opšte, stručne i umetničke mature. Na kraju te školske godine bi se polagala i matura. To znači da će, ukoliko poslanici prihvate ovaj dokument, prvu veliku maturu na nov način polagati sadašnji sedmaci i to u leto 2018. godine.

Pitanje da li će đaci tada polagati dva ili četiri predmeta, juče je ostalo bez odgovora, jer niko od zvaničnika prosvetnih vlasti nije z želeo ni da potvrdi niti demantuje informacije sa sednice NPS-a, na kojem je rečeno da se uvođenje velike mature pomera za tri godine. To nije hteo da potvrdi ni Peter Mogensen, vođa tima projekta o završnim ispitima, koji finansira EU, kao ni Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete, na čije se reči Mogensen prvobitno pozvao na sednici NPS-a.

Nezvaničan odgovor koji smo dobili glasi da će sve zavisiti od poslanika u Skupštini Srbije, a potom od akcionog plana prosvetnih vlasti. Većina članova NPS-a, kao i dr Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, smatraju da bi odlaganje bio dobar potez, jer se nisu stekli uslovi za primenu novog koncepta mature.

Prema ovom predlogu, svi testovi koje će đaci polagati na maturi biće zasnovani na obrazovnim standardima, a oni definisani na tri nivoa postignuća – osnovnom, srednjem i naprednom.

U prvoj školskoj godini, kada je reč o opštoj maturi, đaci bi polagali srpski (maternji) jezik i matematiku, a zahtevao bi se osnovni nivo za oba predmeta. Od onih koji budu polagali stručnu maturu, tražiće se osnovni nivo srpskog jezika i stručni deo, a od đaka koji polažu umetničku maturu, takođe, osnove srpskog jezika i umetnički deo.

U drugoj fazi, na opštoj maturi će se zahtevati osnovni nivo za srpski i matematiku, ali i za opcione predmete – istoriju, biologiju, geografiju, fiziku i hemiju. Na stručnoj maturi će se polagati stručni deo, a neophodan je osnovni nivo iz srpskog jezika, opcionih predmeta (sedam) i liste stručnih predmeta. Za umetničku maturu će važiti polaganje umetničkog dela i tražiće se osnovni nivo za srpski jezik i šest opcionih predmeta.

Treća faza bi trebalo da počne školske 2016/2017. godine i kada je u pitanju opšta matura, zahtevaće se srednji nivo za jedan obavezan predmet (srpski i matematike), a osnovni za sve ostale opcione predmete (istorija, biologija, geografija, fizika, hemija, srpski jezik za učenike koji su se školovali na jezicima manjina, kao i engleski, ruski, nemački i francuski jezik). Kod stručne i umetničke mature će se i dalje tražiti osnovni nivo za sve predmete.

U četvrtoj fazi se uvodi lista novih predmeta. Učenici će dakle uz srpski i matematiku na opštoj maturi imati na raspolaganju i listu od šest obaveznih izbornih predmeta, kao i 10 opcionih predmeta, a zahtevaće se srednji nivo za obavezne predmete. Na stručnoj maturi uz srpski jezik, postojaće i lista od sedam obaveznih izbornih predmeta, lista stručnih predmeta, kao i 11 opcionih predmeta. Na umetničkoj maturi uz srpski, đaci će imati listu od šest obaveznih izbornih i 10 opcionih predmeta.

Školska 2018/19. je predložena kao godina u kojoj će se matura realizovati u punom obimu. To znači da će đaci koji budu polagali opštu maturu, morati da ispune u obaveznom delu – od četiri ispita, dva na srednjem nivou, a opcioni deo ostaje na osnovnom nivou. Polagaće se srpski, matematika i prvi strani jezik. Postojaće liste i od po 10 obaveznih izbornih i opcionih predmeta. Na stručnoj maturi će se uz stručni deo polagati i srpski jezik, postojaće lista stručnih predmeta, kao i lista od 11 obaveznih izbornih predmeta i 11 opcionih predmeta. Na umetničkoj maturi, đaci će uz umetnički deo i srpski jezik, imati i liste od po 10 obaveznih izbornih i opcionih predmeta, a takođe će se tražiti osnovni nivo za sve predmete.

Sandra Gucijan

objavljeno: 25.04.2013.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Velika matura

Izvor: Politika, 26.Apr.2013, 09:06

Kako trenutno stoje stvari, novi koncept velike mature polagaće sadašnji sedmaci u junu 2018. Iako su se sve informacije brižljivo skrivale od javnosti, ova vest i sam koncept završnog ispita u srednjoj školi obelodanjeni su na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta i istog trenutka uzburkali đake,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.