Niš: Komunalna policija izašla na ulice

Izvor: Blic, 22.Dec.2010, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: Komunalna policija izašla na ulice

NIŠ -Komunalna policija grada Niša, koja broji 14 pripadnika, počela je danas sa radom. Nakon predaje raporta gradonačelniku Niša Milošu Simonoviću i svečane smotre, prve patrole komunalnih policajaca krenule su u devet časova da krstare Nišom, gde će u narednih 10 dana samo upozoravati građane dok će oštro sankcionisanje započeti odmah nakon Nove godine.

Načelnik Komunalne policije Ivan Veljković kaže da će prioritet ove službe biti javna higijena, vanpijačna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prodaja, parkiranje na zelenim površina, ali i kontrola rada pojedinih javnih preduzeća.

Podnošenje prijava

Građani mogu komunalnoj policiji podnositi prijave, peticije i predloge u vezi sa komunalnim redom pismenim putem, a u hitnim slučajevima telefonom i neposrednim obraćanjem. Sedište Komunalne policije je u Ulici Katićevoj broj 29

(prostorije mesne kancelarije Obilićev venac) a prijave se mogu podnositi telefonom na broj 018/415 02 01.

- Stanje sa javnom higijenom je očajno tako da ćemo najčešće delovati po tom pitanju. Takođe, posebno je izražena i nelegalna prodaja robe na ulici. Građani nas

mogu kontaktirati telefonom ili lično. Mi smo u obavezi da proverimo svaku prijavu, kaže Veljković. On je najavio da će broj komunalnih policajaca sukcesivno biti povećavan dok ih ne bude ukupno 55, koliko je predviđeno stadnardima u odnosu na broj stanovnika.

-U toku 2011.godine biće primljeno još 20 komunalnih policajaca. U prvo vreme radićemo u dve smene, a posle Nove godine ćemo raditi u tri smene. Još uvek smo bez vozila ali očekujemo da uskoro i to bude rešeno, navodi Veljković.

Gradonačelnik Simonović očekuje da Komunalna policija uvede red u Niš.

- Činjenica je da komunalne inspekcije i druge opštinske službe nisu uspele da uvedu red i da je bilo izbegavanja i prebacivanja odgovornosti. Sada će se situacija promeniti. Pozivam građane Niša da komunalnoj policiji prijave što više nepravilnosti, rekao je Simonović.

On je napomenuo da će komunalni policajci dobiti vozila čim budu propisno označena. U nadležnosti Komunalne policije su održavanje komunalnog i drugog zakonom uređenog reda, nadzor u javnom gradskom, i prigradskom saobraćaju, zaštita životne sredine, kulturnih dobara, lokalnih puteva, ulica i drugih javnih objekata od značaja za grad, očuvanje gradkih dobara i izvršenje drugih zadataka iz nadležnosti grada.

U obavljanju poslova komunalni policajci ovlašćeni su da upozore lice, izdaju usmeno naređenje, izvrše proveru identiteta ili dovođenje, izvrše pregledanje lica i predmeta, privremeno oduzmu predmete, koriste video nadzor kao i da upotrebe sredstva prinude (fizičku snagu, službenu palicu i sredstva za vezivanje).

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

U Nišu počela da radi komunalna policija

Izvor: Glas javnosti, 23.Dec.2010, 07:12

NIŠ - Komunalna policija sa 14 službenika počela je da radi u Nišu, gde će desetak dana do kraja godine delovati isključivo preventivno. Na svečanosti povodom početka rada najavljeno je da će policajci raditi u dve smene, a da će im se tokom 2011. godine pridružiti još 20 kolega...Procenjuje...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.