Još svetli kao jelka, a stara je 75 leta

Izvor: Politika, 01.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još svetli kao jelka, a stara je 75 leta

Svojevrsno svetleće „čudo” proizvedeno je u mađarskoj firmi „Tungsram”, a porodica Petrović ga kupila u jednoj od bijeljinskih prodavnica 5. maja daleke 1933. godine

Bijeljina – Da u ovo doba naučnih dostignuća još postoje čuda stare proizvodnje potvrđuje primer sijalice stare 75 godina. I što je još neverovatnije, „sijalica – starica” je još u funkciji, svetli, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << novogodišnja jelka, kaže njen vlasnik, osamdesetogodišnji penzionisani nastavnik matematike Stojan Petrović iz Bijeljine.

Ovo malo svetleće čudo koje svedoči o prohujalom vremenu i životu poznate stare bijeljinske porodice Petrović, poreklom je iz Mađarske, proizvedeno u firmi „Tungsram”. Njen sadašnji vlasnik kaže da je sijalica kupljena u jednoj od bijeljinskih prodavnica i postavljena na terasu stare porodične kuće koja je srušena pre deset godina.

„Sijalica je kupljena i postavljena u kuću mog oca 5. maja daleke 1933. i svetlela je sve do 1997, kada smo kuću prodali a potom je i srušena. Tada sam sijalicu uzeo i imam je kao uspomenu, ali i kao raritet. Ona je mnogo toga prošla. Pre onog rata, dok smo još bili deca, bio je običaj da se upali sa prvim sumrakom. S obzirom na to da je otac imao običaj da uveče izađe sa društvom, ode u u šetnju ili negde u kafanu, sijalica bi gorela sve do njegovog povratka. On je poslednji dolazio kući i kada bi zatvorio vrata tada bi isključivao i sijalicu”, priča Stojan.

„Nisam je nikada koristio ovde, u svojoj kući. Čuvam je kao dragu uspomenu, a sada ima i ovih modernijih. Za tri marke kupite deset sijalica. Doduše kratkog su trajanja pa ih skoro svaki treći dan menjate”, šali se Stojan.

U poređenju sa današnjim, kako je primetno, sedamdesetpetogodišnja sijalica je nešto veća, drugačijeg je oblika i sa neobičnim unutrašnjim svetlećim nitima.

„Po obliku ne podseća mnogo na sadašnje sijalice. Savremene imaju samo jednu nit, a ova stara je ispunjena nitima koje svetle kada se sijalica upali. Zato i izgleda kao novogodišnja jelka. Sva je obasjana”, objašnjava Stojan.

Kaže da je logična neverica da sijalica može da traje 75 godina. Zato je ponekad uključi radi prijatelja i znatiželjnika. A o ovoj zanimljivoj sijalici pričalo se i pisalo i ranije.

„Nisam znao da je baš tako interesantna, ali još 1973. godine novinari su čuli i pisali o ovom ’čudu od sijalice’. I eto, ona još traje i trajaće još, uveren je Stojan. – Interesantno je kod sijalica da su već nakon pola minuta rada tople, a kada uključite ovu staru ona može da svetli i po pet minuta a da se uopšte ne zagreje. Ko zna od čega je napravljena. Prilično je tvrda. Ne znam u čemu je tajna njene dugovečnosti”, veli Stojan.

Iako mu je draga uspomena na oca i detinjstvo, Stojan kaže da bi sijalicu rado prodao ili poklonio. Njemu je skoro osamdeset leta, živi sam, jer mu je supruga nedavno umrla, a potomaka nema.

„Čuvam ja nju kao neku relikviju, ali bih je poklonio ili prodao nekom muzeju ili možda nekom kolekcionaru. Ne znam da li još postoji firma u Mađarskoj koja je proizvela sijalicu, možda bi i oni bili zainteresovani za nju. Bila bi šteta da posle mene ostane zaboravljena ili završi negde gde joj nije mesto”, kaže Stojan.

Suzana Rađen-Todorić

[objavljeno: 02/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.