File: Srbija u novoj fazi evropskih integracija

Izvor: Blic, 17.Mar.2010, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Srbija u novoj fazi evropskih integracija

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas u Beogradu da bi Srbija trebalo da zadrži pozitivan zamah u procesu evropskih integracija i u 2010. godini uđe u novu fazu tog procesa, tokom koje bi Evropska komisija pripremila mišljenje o članstvu Srbije u Evropskoj uniji (EU).

File je, posle razgovora sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem, rekao da nova faza procesa integracije podrazumeva dobijanje "zelenog svetla" od država članica EU, posle čega >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bi Evropska komisija izradila mišljenje i Srbiji uputila Upitnik.

"Nadamo se da ćemo dobiti zeleno svetlo članica Evropske unije da Evropska komisija iznese mišljenje o kandidaturi Srbije", rekao je File novinarima posle sastanka sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem na početku posete Beogradu.

Cvetković je izjavio da će Srbija nastaviti reformske procese i saradnju sa Haškim tribunalom i da očekuje da u junu počne ratifikacija Sprazuma o stabilizaciji i

pridruživanju (SSP). Potom bi, prema rečima Cvetkovića, usledilo odgovaranje na

Upitnik Evropske komisije, što bi omogućilo da Srbija krajem ove, a najkasnije sredinom 2011. godine, dobije status kandidata za članstvo u EU.

Tadić i File o kandidaturi Srbije

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je u razgovoru sa komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom očekivanje da će kandidatura Srbije za članstvo biti prosleđena Evropskoj komisiji što je pre moguće, kao i da će uskoro početi

ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u parlamentima zemalja članica EU. Tadić je Fileu preneo da u Srbiji postoji snažna politička volja i

značajni administrativni kapaciteti da se ispune neophodni uslovi za

učlanjenje u EU, navodeći da je "strateško opredeljenje Srbije punopravno članstvo u Uniji". On je ponovio da Beograd u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom i da čini sve što je u njegovoj moći kako bi locirao i tom sudu izručio preostala dva optuženika, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

File pozvao Srbiju da se uključi u strategiju EU 2020.

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je da se prioriteti Srbije, koje mu je tokom današnjeg sastanka predstavio potpredsednik Vlade Božidar Đelić, u potpunosti poklapaju sa strategijom Evropske unije "Evropa 2020" i pozvao Srbiju da se uključi u njenu primenu. Na sastanku je, kako je saopštio Đelićev kabinet, razgovarano o koracima koje Srbija preduzima u procesu integracija u EU, regionalnoj saradnji i o učešću Srbije u izradi Sveobuhvatne strategije EU za Dunavski region. Na sastanku je bilo reči i o inicijativi za stvaranje Tehnološkog fonda za Zapadni Balkan, koja je naišla na podršku većine zemalja regiona.

File će se kasnije sastati i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ministrima pravde i finasija - Snežanom Malović i Dijanom Dragutinović i ministrom lokalne uprave i samouprave Milanom Markovićem.

BBC: Status kandidata iduće godine?

Otvara se mogućnost da se prihvati zahtev Srbije da dobije status kandidata za članstvo EU verovatno početkom iduće godine, izjavili su za BBC evropski funkcioneri u Briselu. File je danas stigao u Beograd da bi srpskom rukovodstvu potvrdio rešenost evropskih partnera da Srbiju prime u članstvo čim sprovede sve nužne reforme. Istovremeno, on je predočio i neposredna očekivanja da se uz ugrađivanje evropskih standarda u srpsko društvo, institucije i privredu, dovrši saradnja sa Haškim sudom.

Postoje indikacije da bi, ako se održi dobra saradnja Beograda sa Haškim sudom, u junu mogla da usledi odluka evropske dvadesetsedmorice o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, ocenjuje BBC.

Evropska komisija smatra da Srbija ima sposobnu državnu upravu, ekonomski i demokratski potencijal za novu fazu odnosa s Unijom i, u dogledno vreme, početak pregovora o članstvu sa evropskom dvadesetsedmoricom.

File je, međutim, kako je rečeno, vladajućem vrhu u Beogradu predočio i da je za siguran put ka članstvu u Uniji potrebno da se, pre svega, reformiše i stvori nezavisno, delotvorno pravosuđe koje će imati važan zadatak u jako značajnoj bitki protiv korupcije i organizovanog kriminala, što je problem koji evropska dvadesetsedmorica vide na celom Zapadnom Balkanu.

Prema rečima funkcionera u Briselu, svi u evropskoj dvadesetsedmorici smatraju da Srbija blagovremeno može i treba da uđe u Evropsku uniju. Bitni uslovi za napredak u pridruživanju Srbije i Zapadnog Balkana Uniji su puna saradnja sa Haškim sudom, isto kao i pospešenje regionalne saradnje, uz pronalaženje pragmatičnih okvira za kontakte Beograda i Prištine, iako Srbija ne priznaje samoproglašenje nezavisnosti Kosova.

Bitno je i rešavanje graničnih i drugih bilateralnih problema, uz suštinski važno jačanje bitke protiv korupcije i organizovanog kriminala. To će File, koji iz Beograda putuje u Podgoricu, Sarajevo, Prištinu i Tiranu, poručiti svim sagovornicima u regionu.

"Na Brdu kod Kranja da budu svi regionalni lideri"

Evropski komesar za proširenje Sstefan File izjavio je večeras za televiziju B92 da konferencija koja se organizuje na Brdu kod Kranja "ima pravi paket poruka" i da bi trebalo da na njoj učestvuju svi regionalni akteri.

"Ta konferencija ima pravi paket poruka. U razgovorima ovde smo podvukli da uspeh tih napora treba da se poklopi sa tim da svi akteri budu za tim stolom. Reč je o regionalnoj saradnji i potrebno je da predstavnici svih zemalja regiona budu zastupljeni na konferenciji", rekao je File.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

File:Pred Srbijom dva strateška cilja kada je reč o EU

Izvor: Kurir, 17.Mar.2010

BEOGRAD, 17. marta (Tanjug) - Evropski komesar za proširenje Štefan File poručio je danas u Beogradu da su pred Srbijom dva strateška cilja kada je reč o procesu evropskih integracija - da se održi pozitivan elan ostvaren krajem prošle i početkom ove godine i da se ove godine otvori nova faza...

Nastavak na Kurir...

File u Beogradu: Srbija treba pojačati regionalnu saradnju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Mar.2010

Ukoliko je Srbija zaista rešena da pristupi Evropskoj uniji, Evropska unija je zaista rešena da Srbiji u tome pomogne, izjavio je u Beogradu Štefan File, evropski komesar za proširenje nakon razgovora sa srpskim premijerom Mirkom Cvetkovicem. File je rekao da se Srbija suočava sa mnogim izazovina...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Hag najvažnije pitanje za EU

Izvor: S media, 18.Mar.2010, 18:06

Dobra saradnja Srbije sa Haškim tribunalom je najvažnije pitanje za države članice EU i ja ne vidim nijednu drugu veću prepreku na putu evropskih integracija Srbije, izjavio je sinoć evropski komesar za proširenje Štefan File. On je za B92 rekao da je 2010. godina ključna kada je reč o evropskim...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.