Nova faza evrointegracija

Izvor: RTS, 17.Mar.2010, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova faza evrointegracija

Srbija bi trebalo da zadrži pozitivan zamah u procesu evropskih integracija i u 2010. godini uđe u novu fazu tog procesa, rekao komesar za proširenje Štefan File. Predsednik Tadić očekuje da kandidatura za članstvo u EU bude prosleđena Evropskoj komisiji što pre, a premijer Cvetković da u junu počne ratifikacija SSP-a.

Evropski komesar za proširenje Štefan File poručio je u Beogradu, posle razgovora sa srpskim zvaničnicima, da su pred Srbijom dva strateška cilja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kada je reč o procesu evropskih integracija - da se održi pozitivan elan ostvaren krajem prošle i početkom ove godine i da se ove godine otvori nova faza u tom procesu.

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je očekivanje, u razgovoru sa Štefanom Fileom, da će kandidatura Srbije za članstvo u Evropskoj uniji biti prosleđena Evropskoj komisiji što je pre moguće i da će uskoro početi ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Tadić je naglasio da je strateško opredeljenje Srbije punopravno članstvo u EU i da u državi postoje snažna politička volja i značajni administrativni kapaciteti da se ispune neophodni uslovi za učlanjenje u EU, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Predsednik Tadić sagovorniku je preneo da Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom i čini sve što je u njenoj moći kako bi locirala i tom sudu izručila preostala dva optuženika.

Tadić je naglasio da je Srbija odlučna da sa ostalim državama razvija intenzivnu saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala, podsećajući da je Srbija nedavno na tom polju ostvarila više značajnih uspeha.

Podrška evrointegracijama Srbije 

Posle sastanka sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem na početku posete Beogradu, File je izrazio nadu da će članice EU dati "zeleno svetlo" Evropskoj komisiji za izradu mišljenja o članstvu Srbije u EU.  

Srpski premijer je rekao da je Fileu preneo spremnost Srbije da nastavi sa reformama neohodnim za učlanjenje u EU, kao i saradnju s Haškim tribunalom kako bi od juna počela ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, da bi do kraja godine ili nakasnije u prvoj polovini naredne Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU.

Cvetković je rekao da je sa evropskim komesarom razgovarao o "čitavom nizu konkretnih političkih pitanja".

Premijer je izdvojio pitanje administrativnog kapaciteta Srbije za evropske integracije, koji neće biti umanjen uprkos smanjenju broja zaposlenih, kao i pitanje azilanata iz Srbije koje je "rešeno na obostrano zadovoljstvo".

Jedna od tema bilo je i zastupanja Kosova na međunarodnim skupovima za koje je Cvetković naglasio da treba da bude statusno neutralno.

"Polazeći od toga da nastup mora biti statusno neutralan, zajednički smo zaključili da treba tragati za odgovarajućim tehničkim rešenjima", rekao je Cvetković.

Poziv Srbiji da se uključi u strategiju "Evropa 2020"

Evropski komesar sastao se i sa potpredsednikom Vlade zaduženim za evropske integracije Božidarom Đelićem.

File je ocenio da se prioriteti Srbije, koje mu je predstavio Đelić, u potpunosti poklapaju sa strategijom Evropske unije "Evropa 2020" i pozvao Srbiju da se uključi u njenu primenu.

Na sastanku je, kako je saopštio Đelićev kabinet, razgovarano o koracima koje Srbija preduzima u procesu integracija u EU, regionalnoj saradnji i o učešću Srbije u izradi Sveobuhvatne strategije EU za Dunavski region.

Bilo je reči i o inicijativi za stvaranje Tehnološkog fonda za Zapadni Balkan, koja je naišla na podršku većine zemalja regiona.

Važnost koju novi evropski komesar za proširenje pridaje evropskim integracijama Srbije jasno je demonstrirao sastavši se sa Đelićem, prvog dana svog mandata, 11. februara.

Iako zemlje članice imaju glavnu reč o pitanju proširenja Evropske unije, uloga resornog komesara je veoma važna. Štefan File putuje na relaciji Beograd, Podgorica, Sarajevo, Priština, Tirana, s namerom da balkanskim zemljama da savete za približavanje EU.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.