CG: Nema udžbenika na srpskom jeziku

Izvor: Večernje novosti, 29.Avg.2012, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Nema udžbenika na srpskom jeziku

PODGORICA - Pre gotovo godinu dana, 8. septembra 2011., postignut je politički dogovor o nazivu jezika u crnogorskim školama. Nastavni predmet "Crnogorsko-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost", međutim, i dalje ne postoji, iako su potpisnici sporazuma, premijer Igor Lukšić i lideri tri opozicione stranke, obećali još za prethodnu školsku godinu i novi program i udžbenike. Ali i za početak ove školske godine nove knjige štampane su samo za crnogorski jezik, i to uglavnom latinicom >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << i sa dva nova slova. Pojava udžbenika u knjižarama pokrenula je revolt roditelja čija deca su nameravala da se obrazuju na srpskom jeziku. - Pozivamo građane da ne kupuju nametnute udžbenike za crnogorski jezik i književnost, već da po školskim bibliotekama traže udžbenik maternjeg jezika po kojem se učilo prethodnih školskih godina - kaže tim povodom Darko Rašović, predsednik NVO "Stop diskriminaciji". U Ministarstvu prosvete imaju jednostavno objašnjenje: komisija koja je trebalo da sačini plan i program za nastavni predmet u čijem imenu stoje i crnogorski kao službeni i ostali jezici "u službenoj upotrebi" nije završila posao. Članovi komisije iz opozicionih redova - dr Dragan Koprivica, dr Lidija Tomić i dr Goran Radonjić, međutim, uglas tvrde da je reč o namernoj opstrukciji. I to - od ostalih članova komisije, predstavnika vladajućih partija, koji insistiraju na dominaciji crnogorskog jezika u programima. - Problem je što nema političke volje da se sprovede u delo ono što je dogovoreno. Politički sporazum sa premijerom Lukšićem u radu komisije se obesmišljava i različito tumači. Mi nismo tražili ništa više od onoga što je na političkom nivou dogovoreno: da srpski jezik bude ravnopravan i da deca koja to hoće mogu da se školuju na svom jeziku - kazao nam je Goran Radonjić. Komisija bi, ipak, trebalo uskoro ponovo da se sastane. Pitanje je da li to uopšte ima smisla, pošto nova školska godina počinje u ponedeljak, a knjiga ima jedino za "đecu", dok će "djeca" čekati neka druga vremena.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CG: Nema udžbenika na srpskom

Izvor: B92, 29.Avg.2012

Beograd -- Pre gotovo godinu dana postignut je politički dogovor o nazivu jezika u crnogorskim školama. Pravo obrazovanja dece na srpskom jeziku još nije zaživelo...Nastavni predmet "Crnogorsko-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost", međutim, i dalje ne postoji, iako su potpisnici sporazuma,...

Nastavak na B92...

Đeca u Crnoj Gori neće učiti na srpskom

Izvor: Vesti-online.com, 29.Avg.2012

Pre gotovo godinu dana postignut je politički dogovor o nazivu jezika u crnogorskim školama. Pravo obrazovanja dece na srpskom jeziku još nije zaživelo...Reč JE o namernoj opstrukciji. I to - od predstavnika vladajućih partija koji insistiraju na dominaciji crnogorskog jezika u programima  ..Nastavni...

Nastavak na Vesti-online.com...

Kinezi pripremaju velike investicije u Crnoj Gori

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Avg.2012, 11:27

PODGORICA - Kineske kompanije, prema najavama, pripremau se za velike investicije u Crnoj Gori, u energetici i putnoj infrastrukturi.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.