Trojka protiv Šestice

Izvor: B92, 06.Maj.2010, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trojka protiv Šestice

Nokia, u velikom broju serija telefona, posebno mesto čuva za one sa snažnijim multimedijalnim karakteristikama. Muzički telefoni su ranije bili označivani sa XpressMusic, a nova generacija je svedena na X. Do nas su stigli prvi primerci, modeli X3 i X6.

Marko Herman




Dodavanje naprednih muzičkih mogućnosti mobilnim telefonima najlogičnije je proširenje osnovnih funkcionalnosti. Jedino >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << usko grlo za te poslove dugo je predstavljala memorija; bila je previše skupa, a nije bila ni dovoljno kompaktna. Poslednjih godine ubrzan je razvoj SD kartica pa sada nije problem nabaviti microSD modele kapaciteta više gigabajta. Pritom je i 1-2 GB sasvim dovoljno za pristojnu količinu muzike u vašem džepu.

Nokia je svoje muzičke adute predstavljala kroz XpressMusic seriju telefona koju je nedavno nasledila serija X. Prvi modeli su X3 i X6 koje mnogo više razdvaja nego što ih povezuje.

Slabiji model

Nokia X3 je "klasičan" mobilni telefon sa uobičajenom alfanumeričkom tastaturom koja se izvlači. Ekran dijagonale 2,2 inča prikazuje 262 hiljade boja, a nije osetljiv na dodir pa je ispod ekrana smešteno par osnovnih tastera za kretanje opcijama.

Ovaj model pokreće Nokijin fabrički (S40) operativni sistem. Nešto je napredniji od starijih generacija ovog OS-a, pa ima osnovne multitasking mogućnosti (muzički plejer će raditi dok vi obavljate druge poslove na telefonu; npr. šaljete SMS), a može i da preuzima sadržaje sa Ovi Store. Tamo se mogu naći aplikacije, igre, zvuci, video klipovi...

Regularna slajder izvedba i "običan" sistem znače da se X3 u većini poslova ponaša kao pravi mobilni telefon. Neće vas navoditi da od njega očekujete previše, tako da nećete doći u situaciju da ste nezadovoljni onim što pruža. A pritom ćete biti i više nego zadovoljni muzičkim mogućnostima.

Naime, ovaj model ima ugrađene stereo zvučnike: kada je X3 sklopljen i položen nalaze se levo i desno od ekrana. Za slušalice je predviđen klasičan 3,5 mm priključak ili A2DP Bluetooth veza, a pored ekrana su i tri specijalizovana tastera za prelazak na prethodnu i sledeću stavku, odnosno za prekid i pokretanje reprodukcije.

Džepni računar

X6 je sušta suprotnost "slabijem" modelu. Ima "pravi" OS - Symbian S60 prilagođen upotrebi dodirom, a to je i prvi Nokijin model sa kapacitivnim ekranom, pa je samim tim upotreba lakša nego kod rezistivnih ekrana. Doduše, gubi se malo na preciznosti interfejsa, ali je veći problem to što je ova verzija Symbiana samo priučena za kontrolu dodirom i nije ni prineti Android ili iPhone interfejsima koji su od starta pravljeni za novu generaciju uređaja. Tek će Symbian ^3 pokazati da li je ovaj OS spreman za takmičenje na ovom zahtevnom tržištu.

No, ako zanemarite manjkavosti operativnog sistema i spremite se za navikavanje na njega, onda vam Nokia X6 pruža napredne mogućnosti za uživanje u muzici i filmovima. Ekran prikazuje 16 milona boja u rezoluciji od 360x640 piksela, pa slika na njemu izgleda odlično.

Uz to X6 dolazi sa 16 GB ugrađene memorije (X3 koristi microSD karticu od 2 GB, a podržava do 16 GB), pa na njega možete smestiti dosta filmova i muzike, a preko TV izlaza možete u tim sadržajima uživati i na većem ekranu.

Koji izabrati?

Iako Nokia X6 podržava i WiFi i 3G povezivnje, i ima ugrađen GPS, što je čini pravim konkurentom najsnažnijim modelima na tržištu, nama se više dopao model X3. Ne smeta nam ni to što ima kameru od samo 3,2 MP bez blica (X6 ima 5 MP sa blicem), jer ima ugrađenu FM antenu pa "trojku" možete koristiti i kao tranzistor.

Ukratko, X6 cilja na tržište koje zauzimaju bolji modeli slične cene, dok X3 predstavlja idealno zaokružen paket namenje onima koji žele "običan" telefon sa naprednim muzičkim mogućnostima.

Oba modela smo našli u Telenorovoj ponudi gde cena za X3 kreće od 1 dinar, dok biste za X6 minimalno morali da izdvojite 6.990 dinara. Naravno, cena se menja u zavisnosti od paketa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.