Strateško partnerstvo Intela i Nokije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2009, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strateško partnerstvo "Intela" i "Nokije"

NJUJORK - Američki lider u proizvodnji procesora "Intel" i finski telekomunikacioni gigant "Nokija" postigli su sporazum o dugoročnom strateškom partnerstvu čiji je cilj razvoj novih arhitektura, proizvoda i usluga za mobilne telefone nove generacije, prenela je agencija Rojters.

To partnerstvo bi moglo da omogući "Intelu" prodor >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na tržište mobilnih telefona koje američka kompanija pokušava da ostvari već 10 godina, iako se njegovi mikroprocesori nalaze u 80 odsto računara za široku primenu.

Sada će "Intel" početi, na osnovu dugoročnog sporazuma sa finskom kompanijom, da ugrađuje svoje čipove "Atom" u "Nokijine" mobilne telefone.

Analitičari smatraju da će sporazum omogućiti "Intelu" da se na tržištu bori protiv "Kvalkoma", svetskog lidera na tržištu čipova za mobilne telefone, kao i "Teksas instrumentsa", velikog "Nokijinog" snabdevača čipovima.

"Intel" je objavio i da će, u okviru sklopljenog sporazuma, dobiti pravo na "Nokijine" patente za bežičnu tehnologiju velike brzine.

Kompanije planiraju i saradnju na projektima softvera otvorenog koda "Linuks" za mobilne telefone.

"Intel" i "Nokija" nameravaju da definišu novu mobilnu platformu za uređaje, softvere i mobilne Internet usluge napredniju od sadašnjih "smartfounova" (kombinacija mobilnog telefona i džepnog računara), prenosivih računara "noutbukova" i ultraprenosivih računara "netbukova".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.