Izvor: Politika, 24.Feb.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prve „nokije” sa androidom

Na kongresu mobilne telefonije u Barseloni, „Samsung” će predstaviti vodootporni „galaksi S5”

U Barseloni je juče počeo kongres mobilne telefonije na kojem će 1.800 kompanija iz celog sveta predstaviti nove trendove u nosivoj tehnologiji.

Nokija” je prvog dana kongresa prikazala dugo očekivani telefon koji umesto „vindouza” koristi „anroid” operativni sistem. Iz ove donedavno otpisane >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kompanije stiže zapravo mini-porodica androida. Modeli nazvani „H”, „H+” i „HL” koštaće od 89 do 109 evra. Prvi, sa ekranom dijagonale četiri inča, odmah će se naći u prodaji, dok ostala dva (najveći ima pet inča) stižu u aprilu.

Prvi utisak je da su telefoni drugačiji od „Guglovog” androida. Izgledaju više kao „vindouz” smartfoni i koriste „Microsoftove” i „Nokijine” aplikacije umesto „Guglovih” mapa, mejla i pretrage. Nema ni pristupa „Guglovoj” prodavnici aplikacija, ali su na raspolaganju „Nokijin” market i neki drugi sa rastućih tržišta Rusije i Kine.

Za sinoć je bilo najavljeno predstavljanje novog „Samsungovog” telefona iz serije galaksi. Detalji do zaključenja ovog broja nisu bili poznati, ali na osnovu prethodno objavljenih informacija „galaksi S5” je vodootporan, sa velikim ekranom i moćnijim procesorom. Kao velika prednost u odnosu na vodeće modele konkurencije pominje se prihvatljiva cena, navodno manja od 500 evra. Iz južnokorejske kompanije očekuju se i unapređena verzija pametnih satova „galaksi gir”, jedna ili možda dve.

Od „Sonija” se očekuju naslednici vodootporne „ekspirije Z1” i najtanjeg i najlakšeg android tableta „ekspirija Z”.

Kao jedan od ključnih govornika na kongresu najavljen je Mark Zakerberg. Nekoliko dana pošto je preuzeo „Vocap” za fascinantnih 19 milijardi dolara, direktor „Fejsbuka” će govoriti o razvoju mobilnog interneta u zemljama u razvoju.

Prema podacima Međunarodne telekomunikacione unije (ITU), u svetu ima 6,8 milijardi pretplatnika mobilne telefonije, a procene su da će ih do 2016. biti 8,5 milijardi. Od tog broja – 5,2 milijarde su u zemljama u razvoju, a mobilni internet dostupan je za 1,2 milijarde. Za poređenje, u tim zemljama postoji samo 357 miliona veza sa širokopojasnim internetom.

Kongres se drugi put održava u specijalno izgrađenom konferencijskom centru na skoro 100.000 kvadratnih metara. Barselona je inače grad koji u velikoj meri koristi nove tehnologije u javnom sektoru. Veliki broj komunalnih servisa je povezan u takozvanom internetu svega (umrežavanje ljudi, procesa, podataka i stvari), kako bi se građanima ponudile nove usluge.

Kao jedan od prvih gradova koji razvija virtuelne gradske servise u Evropi, Barselona je građanima omogućila virtuelnu interakciju sa gradskom skupštinom bez odlaska u lokalnu kancelariju. U saradnji sa kompanijom „Cisko”, primenila je najsavremenije tehnologije u poslovima upravljanja vodama, otpadom, parkingom i organizacijom autobuskih linija, što sve pomaže gradu da uštedi novac i poboljša kvalitet usluga građanima.

To primećuju brojni strani novinari. Oni izveštavaju o pametnim kontejnerima koji preko vajerlesa šalju poruku kad treba da se isprazne, i o aplikacijama pomoću kojih posetioci dobijaju informacije gde ima slobodnih parking mesta.

----------------------------------------------

Otključajte vrata pomoću telefona

Sudeći po onome što će biti prikazano u Barseloni, pred nama je budućnost bez ključeva. Blutut najnovije generacije koristi se za povezivanje pametnih satova i telefona, ali sve češće i za otvaranje vrata. Već narednih meseci u prodaji će se naći pametni ključevi, zapravo smartfoni sa verzijom blututa 4.0 ili 4.1 koji mogu da otključaju vrata. Ovaj način se testira i u nekim hotelima, prenosi Si-En-En.

Slična tehnologija omogućava ulazak na koncerte i stadione bez fizičke karte. Eplov sistem „Ajbikon” instaliran je na 20 velikih stadiona bejzbol lige i biće testiran u narednoj sezoni.

Drugi veliki trend su senzori nove generacije, kojih neće biti samo u satovima i telefonima, nego i u odeći i obući. Pomoću blututa, podaci o zdravlju se prenose na telefon, sat ili preko interneta direktno u lekarsku arhivu. To će biti moguće čak i bez senzora, preko vlakana ugrađenih u tkaninu. Kako to izgleda u praksi u Barseloni će pokazati tim košarkaša.

Biometrijski podaci se već koriste kao sigurnosna mera i ovaj trend se nastavlja. „Ajfon 5S” se otključava na ovaj način, a slične mogućnosti ponudiće novi telefoni iz „Samsunga” i „El-Džija”. Kompanije takođe rade i na sistemima za prepoznavanje glasa kao drugoj varijanti za otključavanje uređaja.

J. J. K.

objavljeno: 25.02.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.