Oprez! Lopovi nokijom 1100 provaljuju u bankomate!

Izvor: Press, 15.Avg.2010, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprez! Lopovi 'nokijom 1100' provaljuju u bankomate!

Prodavci mobilnih telefona u Pomoravlju za model „nokija 1100" od albanskih trgovaca dobijaju i do 5.000 evra! Pomoću tog modela, ali samo onog proizvedenog u Bohumu, može da se hakeriše, da se presreću bankovne transakcije, izvlači novac sa bankomata...
U Srbiji, naročito u Pomoravlju, u poslednje vreme vlada prava pomama za mobilnim telefonima „nokija 1100", koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << postali veoma jako hakersko oružje! Naime, pomoću tog modela, ali samo proizvedenog u Bohumu u Nemačkoj, može da se hakeriše, da se presreću bankovne transakcije, izvlači novac sa bankomata... Cena tog raritetnog telefona, koji je kada se pojavio 2003. godine koštao stotinak evra, sada, kada se više ne proizvodi, dostiže i 5.000 evra.

Na mogućnosti telefona „nokija 1100" (modeli rh 15, 16, 17 i 18)  još pre godinu i po dana upozoravali su stručnjaci u zapadnoj Evropi. Taj telefon donedavno se   na pijaci u Jagodini i Pomoravlju prodavao za 500 dinara, a u poslednjih mesec dana prodavci mobilnih telefona za model proizveden u Bohumu u Nemačkoj dobijaju enormne cifre od trgovaca sa Kosova koji masovno dolaze i kupuju ih.
Albanci šalju kurire
Kako Press saznaje od jednog prodavca tih telefona u Pomoravlju, dovoljno je samo dati oglas i Albanci sa Kosova, ali i iz Makedonije, poslaće kurira i otkupiti ga.
- Reč je o Albancima mahom iz Prizrena, koji su poznati kao jako dobri trgovci i koji su za ovaj model spremni da plate i do 5.000 evra. Poludeli su za „nokijom 1100", tip 15, 16, 17 i 18. Navodno, postoji greška u softveru, odnosno ostavljeno je mesto u memoriji telefona i tu se dodaje deo softvera koji presreće bankovne transakcije. Kada se pročitaju brojevi bankovnog računa i PIN-ovi, pristupa se realizaciji. Bankovna kartica sa čipom, koja je povezana kablom za mobilni telefon, ubacuje se u bankomat i ukucavaju se broj računa i PIN kod, te se na taj način izvlači novac - objasnio nam je trgovac iz Pomoravlja i pohvalio se da je albanskim kupcima već prodao više desetina mobilnih telefona, ali nije želeo da otkrije i cenu koju je dobio za njih.

- Prvo se napravi dogovor kolika je cena telefona, a onda oni šalju svog čoveka sa novcem i otkupljuju ga - objasnio je naš sagovornik.
Međutim, Goran Obrenović, jedan od najvećih prodavaca mobilnih telefona u Pomoravlju, kaže da on lično ne poznaje nekoga ko je dobio velike pare za taj telefon, ali da je svestan reakcije tržišta.

Koriste se i za rulete
- Još ne znam nekog ko je prodao taj telefon za tako visoke sume, niti nekog ko mi je rekao kako se upotrebljava. Ali, tržište je odreagovalo i nešto se događa, jer ranije su ti telefoni dolazili na popravku, a u poslednjih godinu dana ih nema - kaže Obrenović i dodaje:
- Mnogi traže da kupe te modele mobilnih telefona, ali mi ih nemamo u radnjama. Pojavljivali su se neki kupci i navodno bili spremni da izdvoje od 1.000 do 2.000 evra po modelu, ali mislim da je sve to priča, kao i svaki takav posao u Srbiji. Ljudi kod nas vole malo da se hvale i mislim da tu nema pravog posla. Sva roba navodno se otkupljuje za tržište Makedonije, a koristi se za rulet aparate ili transfer novca iz bankomata.
Priču o pomami za „nokijom 1100" potkrepljuju i oglasi po internetu, gde cena za ovaj model, doduše, nije 5.000 evra, ali se telefon prodaje i za 2.000 evra i to „pravim znalcima", a ako neko recimo hoće komplet od četiri telefona, dobiće ih za „samo" 250 evra po komadu. Za obavljanje primopredaje neki prodavci čak imaju i kurirsku službu ili zaštićene telefonske linije.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.