Nokia otima kupce Huawei-ju

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 01.Jul.2019, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nokia otima kupce Huawei-ju

Američka kampanja protiv kineske kompanije Huawei značajna je „voda na mlin“ finskoj Nokiji, ako je suditi po razmišljanjima vodećih ljudi tog evropskog proizvođača telekomunikacione opreme.

Kako je CNN Businessu izjavio Tommi Uitto, predsednik mobilnih mreža u Nokiji, zabrana američke administracije da se iz SAD-a isporučuju komponente Huawei-ju, zatim optužbe da se njegova telekomunikaciona oprema koristi u špijunske svrhe za finskog je proizvođača „neto pozitivna“.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << />
Nekoliko država blokiralo je kineske konkurente i to je naravno stvorilo prilike za nas„, kazao je Uitto.

Istakao je kao primer japanskog telekomunikacionog operatera SoftBanka koji je prošlog meseca izabrao Nokiju i švedski Ericson za 5G opremu.

Huawei, koji je SoftBanku isporučio 4G opremu, ispao je iz igre. Tommi Uitto je dodao kako je kompanija bila u mogućnosti da proširi poslovanje u Australiji, Novom Zelandu i Sjedinjenim Državama, zemljama gde je ograničena Huawei uključenost u izgradnji mobilnih mreža nove generacije.

Osim toga, Nokia je u pregovorima o isporuci telekomunikacijske opreme za male mreže u ruralnim područjima Amerike čime bi se zamenila oprema kineskih dobavljača.

Nokiji je pristupilo i nekoliko telekomunikacionih kompanija koje žele da imaju spreman „plan B“ u slučaju dodatnih američkih restrikcija vezanih za Huawei proizvode, prenosi CNN.

Međutim, predstavnik finske kompanije ističe kako politička situacija oko kineskih dobavljača ima i negativne aspekte. „Nesigurnost, uopšteno, nije dobra za poslovanje. Neki od naših klijenata zbog toga će odložiti odluke o investicijama“, smatra Uitto.

Ali situacija u koju je sateran Huawei može rezultirati i njegovim agresivnijim pristupom na pojedinim tržištima. „Moguće je da naši kineski konkurenti postanu još agresivniji na tržištima gde im pristup nije ograničen„, ističe predstavnik finskog proizvođača.

Izvor: poslovni.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.