Na pomolu novi standard za bežični prenos

Izvor: B92, 12.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na pomolu novi standard za bežični prenos

Više od deset velikih tehnoloških kompanija oformilo je savez koji će razviti standard za bežičnu komunikaciju gigabitnim brzinama, WiGig Alliance (WGA). Članovi tog saveza su kompanije Dell, Intel, LG Electronics, Microsoft, NEC, Nokia, Panasonic, Samsung i druge.

Izvor: Mikro




Grupa smatra da će njihova bežična tehnologija „omogućiti optimalan način povezivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potrošačke elektronike, ručnih uređaja i personalnih računara".

Proizvodi zasnovani na specifikaciji WGA radiće u spektru od 60 GHz i očekuje se da će prenositi podatke brzinom od najmanje jedan gigabit u sekundi na rastojanju od oko 10 metara. Zahvaljući tome, ova tehnologija će biti pogodna za emitovanje multimedijskog sadržaja iz jedne sobe u drugu, pa čak i unutar cele kuće.

Doduše, članovi saveza priznaju da će druge tehnologije biti bolje u pokrivanju cele kuće, ali smatraju da će WiGig kao „ekosistem" povezati bežične ekrane i stanice za zabavu tako da će proizvodi različitih proizvođača moći da se povezuju jedni s drugima bez problema.

Konačna specifikacija biće objavljena krajem 2009. godine dok će se prvi proizvodi pojaviti verovatno već početkom 2010.
Pogledaj vesti o: Nokia,   Samsung

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.